Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřovatelé hledají na špatném místě? Pátrání po letu MH370 pokračuje

Ostrov Reunion, na kterém byly pravděpodobně nalezeny trosky letu MH370
Ostrov Reunion, na kterém byly pravděpodobně nalezeny trosky letu MH370
Foto: Google Earth

Sydney - Vyšetřovatelé pátrající po zmizelém letadle společnosti Malaysia Airlines MH370 chtějí rozšířit oblast pátrání o dalších 25 tisíc kilometrů čtverečních. Austrálie ale nic takového neplánuje.

Letadlo, které zmizelo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu, podle nich totiž není v oblasti, která se v současnosti prohledává. Informovaly o tom dnes světové agentury. Australské ministerstvo dopravy ale už uvedlo, že se oblast pátrání rozšiřovat nechystá.

Dosud pátrací pravidlo prohledávalo prostor 120.000 čtverečních kilometrů dna Indického oceánu. Práci by mělo dokončit do ledna příštího roku a zatím se mu nepodařilo na pohřešované letadlo narazit.

Doporučení, aby se prostor pátrání rozšířil, vydali vyšetřovatelé poté, co se v listopadu setkali s leteckými odborníky a zástupci vlád Malajsie, Číny a Austrálie.

Na palubě zmizelého letadla bylo 239 cestujících a členů posádky, značnou část tvořili Číňané. Co se s letadlem stalo, zatím zůstává jednou z největších záhad v historii letectví.

"Poté, co jsme vyloučili tuto (nyní prohledávanou) oblast, identifikovali odborníci oblast zhruba 25.000 čtverečních kilometrů jako oblast s vysokou pravděpodobností výskytu trosek letadla," uvedl australský úřad pro bezpečnost přepravy (ATSB). Pokud se nenajdou zbytky letadla ani tady, budou považovat vyšetřovatelé všechny možnosti pátrání za vyčerpané, dodali odborníci.

Podle nové teorie, o které informuje server Daily Mail, by mohl být tragický konec letu MH370 hrdinských činem obětování pilota. Australský letecký nadšenec Michael Gilbert věří, že letadlo bylo odsouzeno k zániku, když se vznítilo uprostřed letu. To údajně donutilo pilota Zaharie Ahmada Shaha nabrat kurz daleko od hustě osídlených oblastí.

Australské a malajsijské úřady doposud uváděly, že letadlo během klesání zřejmě neřídil pilot. Ten podle nich možná nebyl při vědomí nebo neměl nad letounem kontrolu, například kvůli tomu, že došlo palivo. Objevily se ale také názory, že letadlo mohlo přistávat kontrolovaně. Klouzavý, sestupný let stroje by vysvětloval skutečnost, proč ve vytyčené pátrací zóně zatím nebyly jeho trosky nalezeny.

Nová zpráva australských vyšetřovatelů podporuje teorii o prudkém pádu letadla. Klapky na křídlech letadla byly totiž při nárazu na hladinu v pozici, jakou mají při letu.

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 Austrálie letectví a letadla

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.