Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vyzvalo: Nejezděte do Turecka. Lavrov teroristům ustupovat nechce

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Ankara/Moskva - Po pondělní vraždě ruského velvyslance v Ankaře nedoporučuje Moskva ruským občanům cestovat do Turecka. Podle šéfa rucké diplomacie Sergeje Lavrova teroristům nelze ustupovat, podobně se vyjádřil i jeho turecký protějšek.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes řekl, že cílem tohoto útoku bylo poškodit rusko-turecké vztahy, a ujistil, že to Ankara nedovolí.

Oba ministři se vyjádřili v Moskvě, kde se dnes spolu se svým íránským kolegou sešli kvůli situaci v syrském městě Halab (Aleppo). Všechny tři země se války v Sýrii účastní, Turecko na rozdíl od Ruska a Íránu stojí na straně odpůrců Damašku.

"Doufám, že naše schůzka umožní dospět k dohodě, která umožní pokrok v Sýrii, avšak bez jakýchkoli ústupků teroristům," řekl Lavrov. Çavuşoglu na začátku jednání s Lavrovem řekl, že schůzka je vzhledem k vraždě velvyslance Andreje Karlova ještě naléhavější.

Ruský ministr ocenil rychlou reakci Ankary na pondělní útok. Turecké ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že nedovolí, aby útok poškodil vztahy s Ruskem. Prezidenti obou zemí se v pondělí dohodli, že Rusko se bude podílet na vyšetřování.

Lavrovův náměstek Oleg Syromolotov dnes řekl, že jeho úřad kvůli teroristickým útokům, které se v Turecku staly v posledních 18 měsících, varuje ruské občany před cestami do této země.

Ostatky zavražděného velvyslance byly dnes letecky poslány zpět do Moskvy. Na letišti v turecké metropoli se ještě před odletem uskutečnila smuteční ceremonie, během které pronesl modlitby pravoslavný kněz. S proslovem rovněž vystoupili i zástupci turecké vlády, napsala agentura Reuters.

Rakev s pozůstatky diplomata byla zahalena ruskou vlajkou. V první řadě stála Karlovova manželka Marina, v ruce držela rudé karafiáty. Turecký vicepremiér Tuğrul Türkeş během své řeči uvedl, že Karlov "se stal věčným symbolem turecko-ruského přátelství". Na letišti panovala přísná bezpečnostní opatření, celou oblast hlídali příslušníci speciálních jednotek.

V platnosti je upozornění MZV ČR

- Necestovat vůbec do jihovýchodní oblasti Turecka (v rámci tureckých hranic východně a jižně od pomyslné linie tvořené městy Osmaniye, Elazig, Erzurum, Kars). Zvážit nutnost cestování do Ankary, kam doporučujeme cestovat pouze v odůvodněných případech (například pracovní/obchodní cesty, studium). Při návštěvě Istanbulu dodržovat zvýšenou obezřetnost při pohybu ve městě i s ohledem na pokračující demonstrace.

- Při cestování a pobytu ve všech oblastech Turecka dbát maximální opatrnosti, zdržovat se pokud možno v prostorách hotelového komplexu a zásadně se vyhýbat všem shromážděním osob.

Témata:  Sergej Lavrov Turecko Rusko atentát na ruského velvyslance v Ankaře

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy