Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci terorizují řidiče. A bude hůř, tvrdí organizace

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Calais – Uprchlický tábor v Calais byl sice už před několika týdny srovnán se zemí, přesto se někteří migranti pomalu vrací zpět. Úřady se obávají, že se opět budou pokoušet všemi způsoby dostat přes kanál La Manche do Velké Británie.

V nechvalně známé „Džungli" žilo v jednu chvíli až 10 tisíc migrantů, Fungovaly tu obchody, restaurace i různé opravny. Byl tu i kostel a mešita. V říjnu byly všechny přístřešky srovnány se zemi a uprchlíci byli umístěni do zařízení po celé Francii.

Jak ale zjistila BBC, migranti se nevzdávají a pomalu se začínají vracet zpět. I proto znovu vypukly obavy, že se v nákladních prostorech kamionů pokusí běženci dostat až do Velké Británie. Clare Moseleyová z charitativní organizace Care4Calais BBC řekla, že se v regionu stále skrývá několik stovek migrantů. Charitativní skupina se podle ní připravuje na možnost, že se migranti do francouzského přístavního města vrátí.

„V tuto chvíli je tu méně uprchlíků, než tomu bylo dříve, ale jak to vidím, je to jen dočasné. Stejně jako na jiných místech, která byla vystěhována. Brzy se vrátí situace, kdy tu budeme mít zoufalé uprchlíky, který tu budou žít v ještě horších podmínkách a budou potřebovat naši pomoc," varuje Moseleyová.

Mnozí z těchto migrantů pochází ze zemí severní Afriky a Středního východu, jako jsou Eritrea, Sýrie, Libye, Afghánistán, Súdán a Egypt.

Na místě zůstává i policie, která sleduje přítomnost migrantů v celém Calais. Pokud na nějaké narazí, jsou většinou zatčeni a donuceni odejít. To ale migranty, kteří spí přímo v ulicích francouzského města, neodradilo od toho, aby se pokoušeli dostat do Británie.

Jeden migrant novinářům řekl, že se snaží „každý den" vyhýbat imigračním orgánům a propašovat se na nákladním autě do Doveru. Běženec, který o sobě nechtěl prozradit detaily, uvedl: „Snažíme se dostat pryč v nákladních automobilech. Pro nás je to hrozné - lepší je to ve Velké Británii. Lidé tam mě respektují, tady je to těžké. Jsou rasisté, je to těžké."

Část migrantů odjela do Paříže, kde žije v provizorním táboře u stanice metra Stalingrad. I tento tábor byl již několikrát stržen, běženci se ale na místo vždy vrátí. Charitativní pracovník z Paříže k tomu řekl: „To se muselo stát. Poslali migranty do přijímacích středisek uprostřed ničeho, do měst, kde nechtěli být a kde byli krmeni vepřovým masem. Není žádným překvapením, že utekli."

Témata:  uprchlíci Francie uprchlické tábory

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy