Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezdomovec zmlátil muslimku. Útoky proti nenávisti se kvůli Trumpovi stupňují

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

New York - New York – Bezdomovec Nathan Gray je obviněn ze zločinu z nenávisti poté, co horké kafe na muslimskou ženu a udeřil ji do tváře. Incident se stal v kavárně Dunkin' Donuts na Manhattanu. Jedná se o jeden z řady zločinů z nenávisti, jejichž počet stoupl po Trumpově zvolení. Zprávu přinesly New York Daily News.

Zaměstnankyně kavárny popisuje, jak se celá událost seběhla. Gray vešel do kavárny kolem 14:45 a objednal si kafe. „ Dala jsem mu kafe a on mi řekl něco o teroristech, čemu jsem nerozuměla. Odešel a sednul si vedle skupiny muslimských žen. Začal s nimi mluvit a já jsem mohla slyšet, jak říká: Teroristky!" uvedla žena, která si nepřála být jmenována.

Ženy se ho pokoušely ignorovat, ale Gray křičel dál. Jedna z žen (21 let) ho nazvala „hloupým". Gray ji ve vzteku chrstnul kafe na obličej „ Bylo to horké, horké kafe. Mohla se spálit! Pak otočil svou tašku na ni a udeřil ji do obličeje," vypráví zaměstnankyně dramatickou situaci.

Žena vyběhla ven, ale Gray ji chytil do zápasnického chvatu, uvedl policista, který přijel na místo činu. Gray měl oběti říci, že nenávidí muslimy a že ji zabije, řekl dále policista a dodal, že oběť odmítla zdravotní péči.

Šokující případ je jedním z řady tzv. zločinů z nenávisti (hate crimes), který se rozmáchají v New Yorku. Daily Mail zmiňuje případ z 5.12. kdy neznámý muž hrozil zabít policistku mimo službu, která měla na sobě tradiční muslimský šátek. „Pokud si někdo v New Yorku myslí, že se zapojí do takového typu chování, pak si buďte jisti, že budete identifikováni, budete zatčeni a budete obvinění příslušným způsobem," řekl policejní komisař James O'Neill novinářům.

Jiným případem je ten, který se stal strážníkovi Amlu Elsokarymu, rodáku z New Yorku a muslimovi. Když byl na procházce se svým dospívajícím synem, neznámý muž se vrhl na chlapce, obvinil dvojici ze spolčení s IS a pohrozil, že podřízne Elsokarymu hrdlo. Než uprchl, řval podezřelý muž : „Vrať se do své země!", uvedla policie.

Nicméně, jeden z vysoce sledovaných případů zločinu z nenávisti se ukázal být falešným. 18letá muslimka Yasmin Seweid byla ve středu obviněna trestním soudem na Manhattanu z toho, že lhala o údajném rasovém útoku. Seweid, která se na soudu objevila s vyholenou hlavou – trest nařízený ji jejími egyptskými rodiči za to, že zostudila rodinu – nahlásila, že 1.12. byla napadena třemi opilými příznivci Trumpa, kteří se snažili vytrhnout její hidžáb a křičeli na ní, že je teroristka. Propracovaný příběh se ale ukázal být falešný a sloužící jako zástěrka toho, že pila s přáteli pozdě do noci.

Některé aktivistické skupiny volají na poplach přes nárůstem útoků na menšiny od zvolení Donalda Trumpa prezidentem minulý měsíc. Podle newyorské policie města se zločiny zaměřené na židy, muslimy, homosexuály a další skupiny od voleb zvýšily na 43 ve srovnání s 20 ve stejném období loňského roku. Více než polovina nových útoků byla antisemitská, oznámila policie.

Témata:  muslimové bezdomovci New York

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.