Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za vraždou ruského velvyslance stojí Gülen, tvrdí Turecko, žádá USA o jeho vydání

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Ankara - Turecko je přesvědčeno, že za pondělní vraždou ruského velvyslance v Ankaře stojí hnutí Fethullaha Gülena. Tento duchovní, který žije v exilu v USA, je už obviňován z pokusu o červencový puč. Ankara žádá po Washingtonu jeho vydání.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu to řekl v úterý v telefonickém rozhovoru svému americkému protějšku Johnu Kerrymu. "Turecko a Rusko vědí, kdo je za útokem na ruského velvyslance v Ankaře Andreje Karlova," tvrdil Çavuşoglu.

Turecký policista Mevlüt Mert Altintaş trefil Karlova devíti střelami a pak byl sám zabit. Zaútočil při vernisáži výstavy fotografií v centru moderního umění, kam se dostal po předložení policejního průkazu. Turecká média uvedla, že galerie je v jedné z nejlépe zajištěných čtvrtí Ankary, mimo jiné kvůli tomu, že jsou v blízkosti ambasády USA, Německa a Rakouska a rovněž sídlo státní prokuratury nebo ruské obchodní komory.

Çavuşoglu z Moskvy vzkázal, že po Karlovovi bude přejmenovaná ulice, na níž se galerie nachází. Ankarská radnice chce podle listu Hürriyet po velvyslanci pojmenovat galerii.

Altintaş byl mezi těmi, kdo byli po červencovém pokusu o státní převrat kvůli podezření z příslušnosti ke Gülenovu hnutí dočasně odvoláni. V polovině listopadu se ale mohl k policii vrátit.

Témata:  John Kerry Fethullah Gülen vojenský převrat v Turecku atentát na ruského velvyslance v Ankaře

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy