Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obyvatelé Rakouska se začali více ozbrojovat. Necítíme se bezpečně, přiznávají

Beretta, zbraně
Beretta, zbraně
Foto: Pixmac

Vídeň – Statistiky ukazují, že se obyvatelé Rakouska začínají více ozbrojovat. Prodej zbraní se v poslední době zčtyřnásobil, podle prodejců zbraní to souvisí s potřebou sebeobrany v době migrační krize.

Rakousko v letošním roce začalo rapidně „omezovat počet schválených žádostí o azyl". Prodejci zbraní si přesto mnou ruce – jejich tržby i navzdory tomuto plánu vlády výrazně stoupají. Server The Local už dříve uvedl, že počet zbrojních povolení vydaných ve Vídni a Štýrsku se v listopadu 2015 v porovnání se zářím zčtyřnásobil.

A zvýšená poptávka po střelných zbraní pokračuje. Server Express cituje Jeffreyho Panga - zaměstnance prodejny Joh Springer, rakouského nejstaršího obchodu se zbraněmi, který uvedl, že „nárůst prodeje střelných zbraní se časově shoduje se zprávami o loupežích, znásilněních a vloupáních souvisejících s migrační krizí". „V návaznosti na zvýšený počet útoků zákazníci chtějí pepřové spreje, bojový výcvik a malé zbraně, která se dají při nošení skrýt," dodal.

„Naše úroveň zabezpečení se v posledních několika měsících zmenšila. Vidíte davy. Křičí, pití. Už tu není bezpečno," tvrdil Pang.

Express také cituje právničku Annu K. Ta se domnívá, že její země byla „velmi otevřená k migrantům", když tato krize začala, pak si ale uvědomila, že je to pro Rakušany velmi nebezpečné.

„Před deseti lety nebyl žádný problém jít si zaběhat do parku nebo jet domů metrem," řekla Anna. „Ale teď už to nejde, už nemám pocit bezpečí. Nikdy jsem si nemyslela, že budu cítit potřebu se bránit. Nemyslela jsem, že to bude nutné. Ale cítím se jako cizinec ve své vlastní zemi," dodala.

Témata:  Rakousko uprchlíci zbraně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy