Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Razie v Kazachstánu: Tajná policie zakročila proti islamistům

Kazachstán
Kazachstán
Foto: Pixabay

Astana - Tajná policie v Kazachstánu dnes provedla na třech místech v zemi razie proti islamistům a zadržela nejméně 16 osob. Podle médií se všichni hlásí k extremistické organizaci Takfír val Hidžra, která je v zemi zakázaná.

Policejní razie provedla zvláštní komanda v největším městě Almaty a rovněž v Aktobské a Atyrauské oblasti na západě Kazachstánu. Zatčení extremisté podle policie šířili názory blízké Al-Kaidě a IS.

Bohatý středoasijský Kazachstán pod vedením autoritářského prezidenta Nursultana Nazarbajeva úzkostlivě hájí relativně klidné národnostní a náboženské poměry v zemi, aby ochránil miliardové investice z Ruska, Evropy a Číny.

Koncem listopadu kazašský soud poslal na doživotí do vězení sedm mužů, obviněných z účasti na teroristických útocích. Odsouzení v červnu přepadli v Aktobe dva obchody se zbraněmi a kasárna, incident si vyžádal sedm mrtvých. Před dvěma týdny zorganizovala policie rozsáhlou razii proti zlodějům ropy, jejichž aktivity podle úřední zprávy kryli přívrženci radikálního islámu. 

Témata:  Kazachstán Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy