Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté nejsou jedinou hrozbou. Za mír v Evropě je nutné se bít, burcuje francouzský generál

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Paříž - Náčelník francouzského generálního štábu Pierre de Villiers uvedl, že Francie a její spojenci čelí nejen novým a sílícím hrozbám ze strany islamistů, ale také ze strany autoritativních států v různých částech světa. Je proto nutné posílit obranu.

"Léta 2015 a 2016 jsou zlomem, přešli jsme do nové epochy. Je to konec bezstarostnosti. Mír nebude nadále samozřejmostí, je nutné ho dobývat. Všechny obranné a bezpečnostní síly, všechny národní síly musejí přinést globální odpověď. Vyžaduje si to složitost bezpečnostní situace," zdůraznil generál v prohlášení, které dnes zveřejnil francouzský deník Les Echos.

Francie zažila od začátku roku 2015 sérii atentátů, při nichž džihádisté povraždili na různých místech země více než 230 lidí. Současný vojenský rozpočet Francie představuje 1,77 procenta HDP, Pierre de Villiers chce, aby se v příštích pěti letech zvýšil na nejméně dvě procenta HDP.

"Nepřítel, proti němuž bojujeme, se velmi odlišuje od tradičních schémat. Čelíme nepříteli, který útočí více na to, co jsme, než na to, co máme. Používání síly ze strany mužů a žen naší armády proti tomuto barbarskému násilí je legitimní," řekl Pierre de Villiers.

Hrozba islámského terorismu ale podle něj nesmí zastínit fakt, že Francii ohrožují i nově vznikající nebezpečné mocnosti. "U hranic Evropy, v Asii, na Blízkém východě stále více států zavádí strategie, které se opírají o uplatňování síly. Všechny tyto země zbrojí," varuje generál.

Témata:  Francie Armáda Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy