Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlínský vánoční trh otevře ve čtvrtek. Moskva posílila bezpečnost v ulicích

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Berlín/Moskva - Vánoční trh v centru Berlína u Pamětního kostela císaře Viléma (Gedächtniskirche), který v pondělí zasáhl tragický útok, se znovu otevře asi už ve čtvrtek. Ostatní trhy v německé metropoli otevírají dnes. Obavy z útoku teroristů rostou také v Rusku, Moskva proto výrazně posílí bezpečnost v ulicích.

Do lidí na vánočním trhu v západní části centra Berlína vjel v pondělí kamion. Při útoku zahynulo 12 lidí a desítky byly zraněny. Zničeno nebo poškozeno bylo několik stánků.

V úterý i dnes zůstal trh zavřený. Policie jeho značnou část z důvodu vyšetřování ohradila, znovu přístupný návštěvníkům by měl být už ve čtvrtek. Ostatních zhruba šest desítek vánočních trhů v německém hlavním městě otevírá již dnes. V úterý jich byla drtivá většina zavřená.

Tradiční masové novoroční oslavy v moskevských ulicích budou doprovázet mimořádná bezpečnostní opatření, Rudé náměstí bude přístupné jen na zvláštní povolení, silnice budou blokovat těžká nákladní auta.

Rudé náměstí, které bývá každoročně centrem moskevských oslav, bude pro běžné smrtelníky uzavřeno. Přístup bude povolen jen pro držitele vstupenek, jejichž cena se pohybuje kolem 2000 rublů (850 korun). Očekává se, že na centrální moskevské náměstí se dostane kolem 6000 lidí.

Na novoročních oslavách organizovaných už od konce tohoto týdne se očekává účast až 11 milionů lidí. Silnice vedoucí k místům velkého shromáždění obyvatel a hostů hlavního města policie zablokuje velkotonážními tahači.

Témata:  Vánoce Moskva

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy