Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Minomety, odstřelovači, výbušniny: Přeživší popsali brutální útoky na civilisty v Mosulu

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že radikálové Islámskho státu (IS) útočí na irácké civilisty, kteří jim odmítnou poskytnout záštitu při úniku z Mosulu. Nevinní ale umírají i při náletech koaličních letadel.

O druhé největší město Iráku, které IS obsadil v roce 2014, se bojuje od října. Pracovníci HRW hovořili s asi 50 Mosulany, jimž se podařilo uprchnout do iráckého autonomního Kurdistánu.

Z nich 31 popsalo útoky na civilisty. IS k nim používá minomety, odstřelovače, výbušniny skryté v autech i bomby, které civilisty zabíjejí nebo zraňují. IS o obětech tvrdí, že "se odmítly podrobit příkazům a jít se členy této organizace do západní části Mosulu, kterou skupina stále kontroluje", stojí ve zprávě HRW.

Irácká armáda postupuje do Mosulu z jihu a východu a zatím se dostala do východních čtvrtí města. Ochránci lidských práv od začátku upozorňují na to, že IS bude civilisty využívat jako lidské štíty. Za dva měsíce od zahájení bojů z provincie Ninive uprchlo podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) 100 tisíc lidí.

Témata:  Islámský stát Irák Human Rights Watch

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy