Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko je na nohou kvůli lidem otráveným alkoholem, Putin už nařídil změny

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva – V reakci na masovou otravu metanolem v Irkutsku přišel ruský prezident Vladimir Putin s návrhem snížit zdanění vodky a současně uvalit vyšší daně na medicínské, kosmetické a čisticí prostředky s obsahem lihu. Ty kvůli své nízké ceně představují pro chudé Rusy lákavou alternativu k neustále se zdražujícím lihovinám.

Více než stovka lidí se v Irkutsku otrávila tím, že pila kosmetický přípravek do koupele Bojaryšnik. Počet mrtvých podle místních úřadů stoupl na 62. Podle odhadů těmto náhražkám pravidelně holduje na 15 milionů Rusů a roční spotřeba se odhaduje v řádu až několika stovek milionů litrů.

Experti tvrdí, že kvůli hospodářské krizi se chudším Rusům nedostává peněz na to, aby si mohli dovolit koupi lihovin v obchodech, a tak stále častěji přecházejí na pití různých náhražek s obsahem lihu, včetně prostředků na mytí oken, nemrznoucích směsí či dokonce brzdové kapaliny.

Putin se domnívá, že je nutné zvyšovat daně na výrobky obsahující alkohol, aby už nebyly za pár drobných. Řekl to při setkání s vedením obou komor parlamentu. „Jestli se to využívá ve farmaceutice, anebo v kosmetice, tak se nedá nic dělat, ale kosmetika prostě bude dražší," dodal. Výrobky s alkoholem podle něj „musejí mít normální cenu".

Vládě také zadal úkol, aby přišla s návrhem na změnu sazeb daní z lihovin tak, aby klesla poptávka po nebezpečných náhražkách. Prezidentův pokyn ukládá vládě, aby vypracovala a předložila svůj návrh do konce března, poznamenala agentura Interfax.

V říjnu ve městě Kaluga u Moskvy vyvolal rozruch prodejní automat na pleťovou vodu Bojarka. Přípravek obsahoval 75 procent lihu, a tak zájem se podle médií dal čekat hlavně mezi alkoholiky. Lahvička z automatu stála 20 rublů, tedy v přepočtu asi osm korun.

Témata:  Vladimír Putin Rusko alkohol

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy