Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za smrt ruského velvyslance mohou Američané? Z Washingtonu přišlo důrazné prohlášení

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Moskva/Washington – V telefonickém rozhovoru spolu šéfové diplomacií USA a Turecka jednali o vraždě tureckého velvyslance v Ankaře Andreje Karlova. Podle Američanů je naprosto směšné, že by na jeho smrti měl jakýkoliv podíl Washington.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Johnem Kerrym uvedl, že za pondělní vraždou ruského velvyslance v Ankaře stojí hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA.

Policista, který Karlova zastřelil, byl mezi těmi, kdo byli po červencovém pokusu o státní převrat kvůli podezření z příslušnosti ke Gülenovu hnutí dočasně odvoláni. V polovině listopadu se ale mohl k policii vrátit.

Gülena podezřívá turecký prezident Recep Tayyp Erdogan také z nedávného pokusu o puč. Ankara už oficiálně požádala Spojené státy o jeho vydání, Washington je ale zatím proti.

Jak dodalo tiskové oddělení amerického ministerstva zahraničí Kerry v hovoru zároveň uvedl, že jakékoli zmínky o podílu USA na vraždě velvyslance Ruska v Turecku Andreje Karlova jsou naprosto směšné.

„Ministr zahraničí během rozhovoru s ministrem zahraničí Turecka vyjádřil znepokojení na slovy, která přichází z Turecka a která se týkají účasti Ameriky nebo její tajné či nějaké jiné podpory této hrozné vraždy... kvůli Fethulláha Gülena přítomnosti v USA," oznámil za úřad mluvčí John Kirby.

Dodal, že jsou podobná tvrzení jsou „směšná a naprosto lživá". „Není na tom ani zrnko pravdy, a ministr zahraničí USA to dal jasně na srozuměnou," zdůraznil mluvčí.

Témata:  John Kerry USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy