Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komplikace kvůli chybám: Německé úřady zpomalují vyšetřování útoku na vánočních trzích

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Na policii, bezpečnostní složky, ale i soudy v Německu se valí kritika. Vyšetřování útoku na vánoční trh v Berlíně podle rozhlasové a televizní stanice RBB nadále komplikují chyby příslušných úřadů.

Policie se už ve středu chystala prohledat několik bytů v Berlíně, ale podle RBB ji k tomu chybělo rozhodnutí příslušného soudu. Razie, o kterých už ve středu původně informoval deník Die Welt, se tak uskutečnily až dnes nad ránem.

O podobné chybě se už ve středu hovořilo také v souvislosti s chystanou akcí v Emmerichu v Severním Porýní-Vestfálsku, kde podezřelý Tunisan Anis Amri svého času bydlel. Také tamní zákrok chystala policie už ve středu, rozhodnutí o něm bylo ale údajně kvůli gramatickým chybám neplatné, a akce se tak uskutečnila až dnes.

Důkazy proti Amrimu se množí

Policie vedle peněženky s jeho dokumenty našla také jeho mobilní telefon. Peněženku se nicméně podařilo objevit až v úterý.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung policisté kabinu kamionu neprohledali hned v pondělí večer, protože ji nechtěli "kontaminovat" svým zápachem, než k ní pustí speciálně vycvičené psy, kteří jsou schopni zaznamenat i velmi malé pachové stopy, a na základě nich pak sledovat pachatele.

Süddeutsche Zeitung dnes také uvedl, že se podle jeho informací na dveřích u místa řidiče kamionu, který vjel na vánoční trh, našly Amriho otisky prstů. Podle listu Berliner Zeitung se jeho otisky našly i na volantu. Policie to zatím ale nepotvrdila.

Podle serveru Spiegel Online se Amri před časem nabídl, že spáchá sebevražedný atentát. Vyšetřovatelé na to přišli na základě analýzy odposlechů. Nabídka ale byla údajně tak zakódovaná, že úřady nemohly na jejím základě požadovat jeho zadržení.

Témata:  Německo policie Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy