Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obětí otravy metanolem v Rusku přibývá, o rodiče přišlo 6 dětí

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - V Irkutsku na Sibiři zemřeli další lidé na otravu metanolem z kosmetického přípravku. Počet obětí se tak vyšplhal na 72. Podle úřadů je hospitalizováno dalších 33 lidí.

Podle úřadů úplně osiřelo šest dětí - čtyři už mají pěstouny, jedno dítě žije u příbuzných a další zatím pobývá v sirotčinci, než si je převezmou příbuzní. V Irkutsku i celé Irkutské oblasti byl mezitím vyhlášen stav nouze.

Policie už také zatkla 13 osob, které se podílely na výrobě a distribuci přípravku s obsahem metanolu. První náměstek generálního prokurátora Alexandr Buksman dnes pohrozil stíháním i místním hodnostářům, jejichž lajdáctví zavinilo tak velký počet úmrtí.

„Budou přijata tvrdá opatření včetně zahájení trestního stíhání za nedbalost a nečinnost odpovědných funkcionářů," řekl agentuře Interfax.

Přípravek do koupele Bojaryšnik obsahoval metanol, ačkoliv podle nálepky mělo jít o líh. Podobné výrobky často vyhledávají chudší vrstvy zejména kvůli nízké ceně, protože nepodléhají tak vysokému zdanění jako vodka.

Podle odhadů náhražkám alkoholu s obsahem lihu pravidelně holduje na 15 milionů Rusů a roční spotřeba se odhaduje v řádu až několika stovek milionů litrů.

Témata:  Rusko alkohol otrava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy