Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderný arzenál USA by měl být rozšířen, tvrdí Trump

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington – Budoucí prezident Spojených států Donald Trump vyzval k výraznému posílení a rozšíření jaderného arzenálu USA.

Trump, který se nejvyšší funkce ujme příští měsíc, se domnívá, že jeho země musí podniknout tyto kroky, „dokud svět ohledně jaderných bomb nepřijde k rozumu".

Vyjádřil se tak jen několik hodin poté, co ruský prezident Vladimir Putin před ruskou generalitou prohlásil, že ruské rakety musejí být schopny spolehlivě překonat stávající i budoucí systémy protiraketové obrany.

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov na této poradě řekl, že Rusko bude nadále zvětšovat své strategické jaderné síly, dokud nedosáhnou limitů, jež stanovuje dohoda s USA o omezení strategických útočných zbraní.

Podle dohody, kterou Rusko a USA podepsaly v roce 2010 v Praze a která je platná do roku 2021, smí každá strana disponovat 700 nosiči a 1550 jadernými hlavicemi, připomíná agentura Interfax.

Témata:  Donald Trump jaderné zbraně Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy