Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začátek revolty: Rok 2017 bude rokem vzpoury proti elitám, tvrdí Orbán

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán si pochvaluje vítězství populistického Hnutí pěti hvězdiček v italském referendu a zvolení Donalda Trumpa ve Spojených státech. Tvrdí, že tento vývoj je jen začátek „revolty".

Maďarský vůdce, který je znám svým velmi otevřeným vyjadřováním názorů na masovou migraci a migrační krizi, je potěšen rostoucí oblibou populistických vůdců a děním po celé Evropě a ve Spojených státech. Orbán vzpomíná, jak se jeho strana „Fidesz byl vypracovala od nuly, když deset, dvacet nebo třicet kluků přišlo odnikud, vystoupalo nahoru a mělo dost světa, který je obklopoval" Proto prý chtěli věci změnit.

Stejný postoj prý maďarský premiér vidí u nově zvoleného amerického prezidenta Donalda J. Trumpa. Uvedl to v rozhovoru s maďarským zpravodajským webem 888.hu. Trump je podle něj „člověk se stejnou self-made mentalitou". „Self-made postavy jsou lidé, kteří jsou úspěšní, kteří nezačínejí větu 'Znám lidi', ale říkají 'udělal jsem to'," vysvětluje Orbán.

Podle maďarského premiéra rok 2016 neznamená konec populistické vzpoury proti globalismu a elitám. Na otázku, zda si myslí, že by se mohl anti-globalistická sentiment rozšířit, řekl: „Jsem přesvědčen, že rok 2017 bude rokem vzpoury. Ať už [globalisti] potlačí vzpouru, nebo ne - to je jiný příběh."

Orbán upozornil na vítězství italské opozice v nedávném referendu a řekl, že navzdory porážce protiimigračního kandidáta Norberta Hofera v rakouských prezidentských volbách, povstání roste. „Příští rok budou volby v Německu, Nizozemí, Francii. Může se stát mnoho věcí," řekl. Existují prý dva druhy rebelie - jeden je vzpoura pracující a střední třídy, která vedla k brexitu a vítězství Donalda Trumpa, a další druh je národní povstání.

Obhájci „Spojených států evropských" podle něj nenápadně zasahují do suverenity jednotlivých států prostřednictvím otázku azylu. „To vše je obklopeno politickou korektností, omezením vlivu, intelektuální vzpourou proti stigmatům. Povstání začalo v roce 2016 a bude ještě více posíleno v budoucnosti. Proto říkám, že tok 2017 bude rokem vzpoury," tvrdí. „Skuteční bojovníci za svobodu jsou lidé," uvedl.

„Jestliže věříme v Maďarsko, maďarský lid, pak čelíme světlé budoucnosti," dodal s tím, že děti by měly být učeny, aby se „nesnažily jít snadnou cestu, ale naopak jít vlastní cestou i když se zdá být obtížná". Protože jen pak může být země „skvělá". „Ameriko, jaká je vaše zpráva? Udělejme Maďarsko opět skvělé!" parafrázoval slova Trumpa Orbán.

Témata:  Viktor Orbán Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy