Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti z uprchlického tábora v Calais napadly pracovnice OSN. Ženy zachraňovalo 20 policistů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Tomáš Zdechovský

Perpignan (Francie) - Skupina nezletilých dětí z nechvalně proslulého tábora v Calais přezdívaném Džungle napadla dvě pracovnice uprchlické agentury OSN. K incidentu došlo podle server Express minulý týden.

Mladiství migranti žádalii o azyl ve Velké Británii. Když zjistili, že jejich žádosti byly ministerstvem vnitra zamítnuty, byli zřejmě „hluboce nešťastní a frustrovaní", píše server. Policie nakonec jednoho z nich, čtrnáctiletého chlapce, zatkla. Uvedla, že právě on byl ten, kdo podněcoval nevyprovokované útok, píše francouzský deník France Bleu.

Dvě zaměstnankyně agentury OSN byly na pracovní návštěvě ve francouzském uprchlickém zařízení v Perpignanu na jihu země. Právě tam k útoku došlo. „Agresivní" teenageři na ně zaútočili a hrozili, že jim ublíží.

Ženám se podařilo utéct a zamknout se v jedné z prázdných kanceláří. Podle listu France Bleu pracovnice OSN „utíkaly jako o život“. Ale teenageři je dohnali a snažili se je přinutit, aby otevřely dveře, čímž údajně napáchali velké škody. Nezletilci pak vyšli ven a rozbili čelní sklo jejích auta na „protest".

Na záchranu žen se vydalo 20 policistů, kteří situaci v zařízení museli uklidňovat. Ti také pracovnice z kanceláře osvobodili. Úředníci místní prefektury podle serveru Express tvrdí, že útok nebyl ničím jiným než „obrovským nedorozuměním" a neměl „nic společného“ s neúspěšnými azylovými žádostmi ve Velké Británii.

Zaměstnanci přijímacího střediska navzdory tvrzením prefektury uvádí, že děti a mladiství napadli dvě zaměstnankyně OSN, protože chtěli být poslány do Velké Británie - i přes jejich neúspěšné žádosti o azyl.

Napadené ženy odmítly věc dále komentovat a dodaly, že vůči dětským migrantům zřejmě nevznesou obvinění.

Do přijímacího střediska v Perpignanu bylo po uzavžení Džungle posláno celkem dvacet šest eritrejských a etiopských dětských migrantů. Pouze devět i nich zatím bylo posláno do Británie, kde se a setkali se svými rodinami.

Témata:  uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy