Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský premiér obešel Obamu a spojil se s Trumpem. Dosáhl zablokování rezoluce OSN

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Washington - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obešel úřadujícího amerického prezidenta Baracka Obamu a využil vlivu nově zvoleného prezidenta Spojených států Donalda Trumpa k zablokování připravované rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Připravovaná rezoluce Rady bezpečnosti OSN židovskému státu zakazuje osídlovat okupovaná palestinská území.

OSN dlouhodobě zastává názor, že z hlediska mezinárodního práva je toto osídlování nezákonné a opakovaně vyzvala Izrael k jeho zastavení. Izraelská zástavba na palestinských územích se přesto podle představitelů OSN za poslední měsíce rozrostla.

Netanjahu se dozvěděl, že USA mají v úmyslu zdržet se hlasování o návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Pokud by se USA zdržely hlasování, rezoluce by patrně prošla.

Washington je dlouhodobým spojencem Jeruzaléma a přijetí podobné rezoluce již zabránil v roce 2011. Trump se telefonicky spojil s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím. Domluvili se, že nová americká vláda dostane šanci izraelsko-palestinský konflikt vyřešit, napsala agentura AP.

Egypt pod izraelským a americkým tlakem poté požádal Radu bezpečnosti o odložení hlasování a žádosti bylo vyhověno, píše BBC.

Témata:  Benjamin Netanjahu Donald Trump OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy