Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asijské země posilují bezpečnostní opatření kvůli teroristickým hrozbám

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Jakarta - Asijské země v reakci na pondělní teroristický útok v Berlíně a na plánované atentáty v Austrálii a v Indonésii posilují bezpečnostní opatření. Informovala o tom dnes agentura AP.

Australská policie oznámila, že zabránila teroristickým útokům, které o Vánocích plánovali v Melbourne přívrženci takzvaného Islámského státu. Informace se objevila nedlouho po pondělním teroristickém útoku na vánočním trhu v Berlíně, kde přišlo o život 12 lidí.

Indonéské úřady uvádí, že vyslýchají nejméně 14 lidí v souvislosti s terorismem. Prý plánovali bombový útok na prezidentský palác v hlavním městě a na dalším blíže neuvedeném místě. Ve středu indonéská policie zabila tři muže podezřelé z teroristické činnosti při přestřelce jižně od hlavního města Jakarty.

Indonésie, která má ze všech zemí světa největší populaci muslimů, během vánočních a novoročních svátků vyšle do ulic 85.000 policistů a 15.000 vojáků. Země se letos v lednu stala první zemí v jihovýchodní Asii, na kterou Islámský stát zaútočil. O život přišli čtyři lidé.

"Soustředíme na protiteroristickou obranu, především v Jakartě a na Bali, protože se tato místa mnohdy stávají terčem útoků," řekl náčelník indonéské policie Tito Karnavian. Indonéský ostrov Bali, který je pro své krásné pláže oblíbenou turistickou destinací, se v roce 2002 stal terčem velkého teroristického útoku. Bombový útok v baru si vyžádal 202 životů, převážně cizinců.

Bezpečnost bude posilovat i pákistánský Láhaur, kde o Velikonocích v bombovém útoku na křesťany zemřelo 72 osob. Ulice prý bude pomáhat chránit i 2000 proškolených muslimských dobrovolníků.

 

Témata:  Asie terorismus Austrálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy