Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská krize musí skončit, vyzval Putin Asada

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru pogratuloval Bašáru Asadovi k osvobození Halabu (Aleppa) od povstalců a připomenul, že je nezbytně nutné uzavřít dohodu o komplexním vyřešení syrské krize.

Oznámil to dnes Kreml. Asad podle prohlášení Damašku Putinovi odpověděl, že dobytí Halabu otevřelo dveře k politickým krokům.

"Tento úspěch (v Halabu) umožnilo společné úsilí všech, kdo se spojili v boji proti mezinárodnímu terorismu v Sýrii. Teď hlavní úkol spočívá v soustředění úsilí na otázky týkající se pokroku v mírovém urovnání, a to zejména cestou uzavření dohody o komplexním vyřešení syrské krize," uvedl Putin.

Syrským vládním silám k ovládnutí povstalecké bašty ve východním Halabu výrazně pomohlo ruské letectvo, které v Sýrii působí od loňského podzimu, a íránští spojenci. Asad v dnešním telefonátu ocenil, že k pádu Halabu nejvíce napomohlo Rusko jako hlavní spojenec Damašku.

Témata:  Vladimír Putin Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy