Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další útoky jsou nevyhnutelné? Historik varuje před nebezpečnou situací v Evropě

Terorismus
Terorismus
Foto: news.com

Teroristé v sobě vidí statečné jedince ochotné riskovat vše, aby uštědřili ránu ve vyšším smyslu, připomíná americký vojenský historik a komentátor Max Boot. V komentáři pro server Commentary Magazine vysvětluje, že ve skutečnosti jde o běžné fanatiky s nedostatečnou představivostí, případně o osoby náchylné k výstřelkům stejně jako například u mladých ve středoškolském věku.

Od letadel k náklaďákům

Stačí se podívat na trendy v teroristických útocích za poslední půlstoletí, tvrdí Boot. Poukazuje, že v 70. a 80. letech byly oblíbenou taktikou únosy letadel a braní rukojmích, což platilo obzvláště pro palestinské teroristické skupiny a jejich západní soukmenovce, například Frakci Rudé armády. "V 80. letech byl Hizballáh průkopníkem v užívání sebevražedných atentátů - především používání náklaďáků s výbušninami," píše historik. Dodává, že tato taktika se následně rozšířila i mezi sunnitskými skupinami, jakou je i Al-Káida.

V roce 2001 pak Usáma bin Ládin přišel s relativně novou taktikou, když přeměnil známé únosy letadel v nástroj masového vraždění namísto toho, aby jednoduše využil cestující k výměně za výkupné, konstatuje expert. Doplňuje, že operaci z 11. září se naštěstí nepodařilo zopakovat, jelikož v letecké dopravě došlo k bezprostřednímu posílení bezpečnosti, ale Al-Káida se v letech 2003-2008 v Iráku vrátila k používání sebevražedných atentátníků a náloží v autech v do té doby nevídaném rozsahu.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Nyní Islámský stát (IS) a Al-Káida opět uvažují přízemně a nabádají své stoupence na Západě k přijetí taktiky "udělej si sám" v podobě útoků na lidi nožem, podomácku vyrobenými výbušninami či pomocí náklaďáků, pokračuje odborník. Odkazuje na poznámku bezpečnostního analytika Petera Bergena, že islamističtí teroristé začali ve skutečnosti najíždět automobily a kamiony do lidí již v roce 2006, byť využití náklaďáku k porážení lidí dostalo hrůzný rozměr až v Nice, kde v červenci terorista tímto způsobem zabil 84 osob.      

"A nyní někdo - hlavím podezřelým je tuniský imigranty Anis Amri - najel kamionem s návěsem do vánočního trhu v Berlíně a zabil nejméně tucet lidí a 48 dalších zranil," shrnuje Boot. Připomíná, že Amri, po kterém bylo v Německu vyhlášeno rozsáhlé pátrání (než byl v pátek zastřelen v Itálii, pozn. redaktora), se nacházel v hledáčku úřadů dlouho před útokem a dokonce strávil nějaký čas v italském vězení.   

V Německu byl Amri úzce spojen s radikálním kazatelem, který čeká na vyhoštění, navíc se objevil i v zájmu amerických tajných služeb, odkazuje expert na informace deníku New York Times. Ten s odvoláním na zdroj, který promluvil pod podmínkou anonymity, tvrdí, že Tunisan na internetu hledal návod k výrobě výbušnin, nejméně jednou komunikoval s IS prostřednictvím Telegram Messengeru a rovněž se nacházel na seznamu osob, které nesmějí létat do USA.

Ďábelsky jednoduché, přesto smrtící

To, že Amri však zůstal na svobodě a byl schopen provést tento hrozný útok, je nepochybně obžalobou německých protiteroristických orgánů, deklaruje historik. Kritizuje, že tato země ze zřejmých historických důvodů neumožňuje zpravodajským a bezpečnostním složkám využívat sledovací nástroje a zadržování osob, které potřebují.

"Ale dokonce i ve Francii, která má jedny z nejpřísnějších protiteroristických zákonů na Západě, mnoho extremistů rovněž proklouzlo trhlinami," varuje odborník. Soudí, že v západoevropských zemích se pohybuje jednoduše příliš mnoho radikálů, aby policie a tajné služby dokázaly všechny sledovat.   

Také v USA, kde je dané nebezpečí o něco nižší, jelikož tamní muslimská populace je menší a více asimilovaná, má FBI problém sledovat každého, kdo se ocitne v jejím hledáčku, přiznává Boot. To podle něj například vysvětluje, proč mohl v červnu Omar Mateen zabít 49 lidí v nočním klubu v Orlandu navzdory tomu, že ho vyšetřovaly federální úřady.    

"Naneštěstí, takový druh jednoduchých teroristických útoků, k nimž nyní vyzývá IS a Al-Káida, za využití nástrojů, které jsou snadno po ruce a nevyžadují žádné podrobné plánování, bude ve svobodné a otevřené společnosti vždy těžké zastavit," obává se expert. Domnívá se, že zajisté může a mělo by dojít k vyztužení tzv. měkkých cílů, přičemž v takových bezpečnostních opatřeních, která by USA a západní Evropa měly přijmout, je průkopníkem Izrael.       

Při napodobování izraelského odhodlání bojovat s terorismem, musí podle Boota Západ také přijmout izraelský stoicismus a vůli žít normální život navzdory všudypřítomnému ohrožení. Německo ukázalo směr, když se berlínské vánoční trhy znovu otevřely pouze pár dní po tamním masakru, deklaruje odborník. Uzavírá tvrzením, že s ohledem na to, jak teroristé napodobují jeden druhého, bohužel musíme i v budoucnu počítat s dalšími takovými útoky  - ďábelsky jednoduchými a přesto smrtícími.  

Témata:  terorismus Anis Amri

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy