Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán a velmoci zveřejnily dokumenty k jaderné dohodě

Jaderná puma, ilustrační fotografie
Jaderná puma, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Vídeň - Írán a šest velmocí (Británie, Čína, Francie, Rusko, USA, Německo) zveřejnily dříve nepřístupné dokumenty ohledně dohody z loňského roku. Teherán podle ní omezil svůj jaderný program, čímž dosáhl zrušení většiny sankcí.

Dokumenty jsou nyní dostupné na webu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která dohlíží na dodržování dohody. Některé pocházejí z 6. ledna 2016, tedy z doby krátce před zavedením dohody.

K tomuto neobvyklému kroku vedla podle agentury AP snaha signatářů dohody podpořit svůj názor, že Írán neobchází stanovené limity pro obohacený uran, jenž může být využit pro výrobu jaderných zbraní.

Dokumenty se dostaly na veřejnost poté, co MAAE v listopadu upozornila Írán, že vlastní nepovolené množství těžké vody. Materiály se zároveň objevují v době, kdy nově zvolený americký prezident Donald Trump naznačuje, že dohodu s Íránem může vypovědět.

Stěžejní body dohody:

Írán o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu v příštích deseti letech. Íránské zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů, obohacení uranu nepřesáhne 3,67 procenta.

Jádro těžkovodního reaktoru v Aráku bude odstraněno a přebudováno tak, aby zařízení neprodukovalo podstatnější množství plutonia.

Omezení obchodu s konvenčními zbraněmi potrvá ještě nejméně pět let a v případě balistické raketové technologie osm let.

Pokud se objeví podezření, že Írán neplní své závazky, pokusí se spor vyřešit během 30 dní společná komise. Jestliže její snaha selže, pak to ohlásí Radě bezpečnosti OSN, která bude hlasovat, zda nadále pokračovat v režimu zmírněných či odvolaných sankcí.

Témata:  Írán jaderný materiál Mezinárodní agentura pro atomovou energii výbuchy jaderné zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy