Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorekci s čapkami Santa Clause protestovali v Soulu za trvalé sesazení prezidentky

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jihokorejský parlament sice sesadil prezidentku Pak Kun-hje, o jejím definitivním konci rozhodle ale až ústavní soud. Procedura se protahuje a nespokojení lidé proto opět vyšli do ulic. Funkci prozatímní hlavy státu zastává premiér Hwang Kjo-an.

Tisíce lidí se dnes sešly v Soulu nedaleko prezidentského paláce a požadovaly trvalé sesazení prezidentky Pak Kun-hje.

Demonstranti nesli transparenty a svíčky, mnozí měli na hlavě čepici Santa Klause. Pak Kun-hje se podle nich nesmí vrátit do prezidentského křesla. V jiné části jihokorejské metropole ji účastníci jiného, menšího shromáždění naopak vyjadřovali podporu.

Prezidentka si prozatím ponechala titul, ale byla zbavena velení armády, nemá již právo jmenovat úředníky, podepisovat dohody se zahraničními zeměmi či udělovat milost vězňům.

Důvodem prezidentčina odvolání je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do záležitostí státu, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1 demonstrace

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy