Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask na velvyslanectví: Kvůli muslimům zmizely z jídelníčku vánoční pokrmy

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Berlín – Rakouské velvyslanectví v Německu se postaralo o pořádný poprask. Vánoční jídla byly při oficiální akci nahrazeny „zimními“ pochoutkami. Prý proto, aby menu neuráželo muslimy.

Na rakouském velvyslanectví v Německu se před svátky uskutečnil oficiální večírek, na kterém byly podávány mimo jiné tradiční vánoční kořeněné perníčky známé jako lebkuchen, které ale byly přejmenovány na „zimní" pochoutku.

Velvyslanec Nikolaus Marschik je popisoval jako „příjemné zimní pochoutky."

Reportér,který se účastnil akce, chtěl podle serveru Express vědět, co přesně Rakušané považují za „zimní pochoutky" a požádal velvyslanectví o vysvětlení. Velvyslanec pak připustil, že tradiční vánoční pokrm byl přejmenován z úcty k islámu.

Rakouského velvyslanectví později uvedlo, že jde právě o lebkuchen, místní název pro perník obvykle podávaný na Vánoce, a že termín byl vybrán z ohleduplnosti k islámu.

Novinář Gunnar Schupelius řekl: „Je období adventu, jsme na území Rakouské republiky, pozvali křesťany a muslimy na kus řeči o Vánocích a nabízejí vánoční pochoutky, které nelze nazvat vánočními pochoutkami."

Velvyslanec Marschik přiznal, že to byla „hloupá chyba". „Mluvil jsem s dotčenými lidmi a ujistil je, že se to nebude opakovat. Samozřejmě se držíme svých vánočních zvyků To je důvod, proč na naše akce patří vánoční sušenky a jiné pochoutky," dodal diplomat.

Témata:  Vánoce muslimové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy