Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerijská armáda se zmocnila jedné z posledních bašt Boko Haram

Nigérie
Nigérie
Foto: Pixabay

Abuja - Nigerijský prezident Muhammadu Buhari dnes oznámil, že armáda dobyla les Sambisa, tedy jednu z posledních bašt Boko Haram na severovýchodě africké země. Boje s islamisty si od roku 2009 vyžádaly na 20 tisíc obětí a asi 2,6 milionu lidí kvůli nim muselo opustit své domovy.

"Náčelník generálního štábu mi oznámil, že tábor (Boko Haram v Sambise) padl kolem 13:35 v pátek 23. prosince a že teroristé jsou na útěku a už se nemají kam schovat," uvedl dnes prezident Buhari. Dodal, že jde o dlouho očekávané a nejskvělejší zprávy "o konečném rozdrcení teroristů z Boko Haram v jejich poslední enklávě".

Agentura AP uvedla, že prezidentovo prohlášení ještě zdaleka neznamená brzký konec bojů.

V lese Sambisa, který má rozlohu asi 1300 kilometrů čtverečních, zahájila nigerijská armáda ofenzivu proti Boko Haram na jaře 2015. Postupovala ale velmi pomalu, neboť oblast byla značně podminovaná a bojovníci Boko Haram měli výhodu znalosti terénu.

V dubnu 2015 se podařilo vládním jednotkám v lese Sambisa osvobodit asi 300 dívek a žen, které radikálové z Boko Haram unesli. Nešlo však o známý případ více než 200 školaček, které radikálové unesli v dubnu 2014 ze školy v křesťanské enklávě Chibok na převážně muslimském severu země. Většina z nich stále zůstává v zajetí.

Témata:  Nigérie Boko Haram

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy