Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Muž testoval bezpečnost evropských hranic. Oblékl se za bojovníka IS

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Berlín/Kodaň – Berlínský útok opět vyvolal debaty o možném uzavření hranic, aby přes ně nemohli volbě proudit nejen teroristé. Jak dokázal jeden dánský občan, současná situace na hranici mezi Dánskem a Německem je tristní.

Dán se rozhodl provést pokus, kterým chtěl poukázat na nedostatečnou ostrahu hranic. Oblékl se jako bojovník Islámského státu, „ozbrojil“ se falešnou pistolí a vzal si i vlajku teroristické skupiny. Takto „vybavený“ několikrát překročil hranice. Ani jednou nebyl zastaven příslušnými orgány, natož aby jej někdo vyslýchal.

Vše zachytil na video a zveřejnil na YouTube, jak ale poukazuje server Express, pravost nahrávky nelze dokázat. K videu jeho autor napsal: „Dánský občan oblečený jako bojovník Islámského státu, s vlajkou a falešnou zbraní ukázal, jak ubohá je ostraha hranice mezi Německem a Dánskem.“

„Testujeme hraniční kontroly. Může terorista IS překročit hranice bez povšimnutí? Hraniční kontroly neexistují. Cítíte se příjemně, když jsou naše hranice otevřené?“ dodal autor videa. To se na internetu objevilo v době, kdy policie po Evropě pronásledovala Tunisana Anise Amriho, který měl spáchat teroristický útok v Berlíně. I on se nepozorovaně dostal přes hranice, policie jej nakonec zastřelila v Itálii.

V lednu tohoto roku Dánsko zavedlo kontroly na jeho jižní hranici s Německem s cílem zastavit příliv migrantů vstupujících do země. Lars Løkke Rasmussen, dánský premiér, řekl, že rozhodnutí bylo podníceno krokem Švédska, které zavedlo kontroly totožnosti pro všechny cestující, kteří přijedou vlakem, autobusem nebo trajektem z Dánska.

„Nový švédský požadavek na kontrolu průkazů představuje vážnou hrozbu, že by se u nás mohl v krátkém čase usadit velký počet žadatelů o azyl - například v a kolem Kodaně, a ohrožovat veřejný pořádek a bezpečnost. To nechceme to,“ uvedl tehdy.

Opatření měla být zavedena pouze dočasné, dánská ministryně pro integrace Inger Stojbergová řekla po setkání s ministry z Německa, Švédska, Rakouska a Norska, že má v úmyslu pokračovat s opatřeními i v roce 2017.

Témata:  Dánsko Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy