Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve zříceném letadle byl téměř celý sbor Alexandrovců, v květnu měli vystoupit v ČR

Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Foto: Tom Svoboda

Moskva/Praha - Na palubě ruského armádního letounu Tu-154, který se dnes ráno krátce po startu zřítil do Černého moře u Soči, byli téměř všichni členové pěvecké části Alexandrovova armádního souboru písní a tanců s výjimkou tří sólistů. Sbor měl na květen 2017 naplánované turné po ČR.

Řekl to agentuře TASS jeden ze zpěváků souboru Vadim Anaňjev. Nebyl si ale jist, zda na vystoupení do Sýrie letěli i členové a členky tanečního souboru.

"Narodilo se mi dítě, teď máme v rodině tři malé děti, a tak jsem šel za vedoucím souboru a požádal jsem, abych směl zůstat (doma). Kromě toho se zítra mělo konat vystoupení, a tak rozhodli, že doma zůstanou ještě sólisté Valerij Gavva a Boris Ďjakov. Všichni ostatní ze sboru letěli," řekl Anaňjev. Dodal, že z hudebního orchestru měli letět jen hráči na harmoniky a balalajky.

Prezident Miloš Zeman přijal s pohnutím zprávu o pádu ruského letadla s pěveckým sborem Alexandrovců na palubě. "Pan prezident s hlubokým pohnutím přijal zprávu o havárii armádního letadla u Soči, která si vyžádala mnoho nevinných lidských životů. Tragédie je o to smutnější, že postihla jeden z nejvýznamnějších ruských uměleckých souborů, k jehož ctitelům pan prezident patří," napsal hradní mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru. V ruštině doplnil, že vyjadřuje hlubokou soustrast nejen ruskému národu, ale také všem milovníkům kultury v celém světě.

Premiér Bohuslav Sobotka leteckou havárii označil za velkou lidskou tragédii. "Vyjadřuji velkou lítost nad oběťmi havárie ruského letadla,ve kterém cestoval také legendární soubor Alexandrovců," napsal na twitteru.

Psali jsme: Alexandrovci: Sbor, který přežil rozpad SSSR. Zvládli i operní árie či jazz Katastrofa u Soči: Proč se letoun s Alexandrovci zřítil? Verzí je několik  

Ministr kultury Daniel Herman na twitteru vyslovil soustrast s oběťmi leteckého neštěstí v Rusku. "Je to tragédie. Poselství o pokoji lidem dobré vůle bychom ale přeslechnout neměli," uvedl.

Zpěváka Karla Gotta zpráva o pádu letadla s Alexandrovci hluboce zasáhla, sdělila ČTK zpěvákova mluvčí Aneta Stolzová. "Vzpomínku na společná vystoupení by si rád uchoval ve své mysli," dodala.

"Je to šokující zpráva, která mi ve sváteční ráno zasadila hlubokou ránu do srdce," uvedla zpěvačka Helena Vondráčková. Se souborem měla v příštím roce vystupovat na turné po Slovensku.

Témata:  Alexandrovci Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy