Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letadlo s Alexandrovci se prý zžítilo kvůli záhadné chybě pilota

Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Foto: Tom Svoboda

Moskva - Za příčinou pádu letadla Tu-154, které se na konci prosince krátce po startu zřítilo do Černého moře, stojí zřejmě chyba pilotů. Ti jej podle šetření neúmyslně navedli do moře. Vyplývá to ze závěrů komise vyšetřující příčiny katastrofy, o kterých informoval list Kommersant.

Ruský list Kommersant už dříve napsal, že odborníci na důkazních materiálech ze zříceného letadla nenašli stopy po výbuchu ani po zásahu raketou zvenčí. Nebyly nalezeny ani stopy po výbušnině či šrapnelu.

Ruské ministerstvo obrany už dříve oznámilo, že na troskách letadla nebyly nalezeny žádné známky výbuchu ani požáru. Náčelník služby bezpečnosti letů vojenského letectva Sergej Bajnětov ale nepopíral, že se pracuje i s verzí terorismu. Ta je nyní vyloučena.

Vyšetřovatelé na základě této expertizy vyloučili, že by se letadlo stalo terčem teroristického útoku. Jako nejpravděpodobnější varianta se tak jevila chyba posádky, která se nyní potvrdila.

Údaje z černé skříňky ukázaly, že letadlo minutu po startu nabralo výšku 250 metrů a rychlost 370 kilometrů v hodině. Záhadou ale zůstává, proč se při dosažení této rychlosti nevydalo směrem k oblakům, ale místo toho začalo klesat. Na vině je zřejmě chyba pilota.

Kapitán letadla Roman Volkov mohl být podle vyšetřovatelů dezorientovaný. Vzhledem k tomu, že letadlo startovalo za tmy, nebyly viditelné žádné záchytné body. Pilot tak měl při přetížení během startu pocit, že letadlo stoupá vzhůru, místo toho ale klesalo. Jde o jev zvaný somatogravická iluze, kdy se údaje z palubních přístrojů neslučují s intuicí a smysly pilotů.

Letoun Tu-154 se zřítilo do Černého moře 25. prosince 2016 krátce po startu z letiště v Soči, kde mělo mezipřistání. Letadlo směřovalo do Sýrie. Na palubě bylo 92 osob včetně členů armádního souboru Alexandrovovci, kteří měli vystupovat před ruskými vojáky v Sýrii. Pád letadla nikdo nepřežil.

Média dříve věřila, že za nehodu možná může závada vztlakových klapek. Informoval o tom ruský portál Life.ru, který se odvolával na analýzu záznamníku hovorů z kokpitu. K této možnosti se přikláněl i list Kommersant, který tvrdil, že podle dosavadních poznatků měl letoun po startu problémy se vztlakovými klapkami. 

Témata:  zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci Rusko Alexandrovci letectví a letadla

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy