Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřícené ruské letadlo mělo potíže se vztlakovými klapkami, unikla komunikace z pilotní kabiny

Letecká nehoda, ilustrační foto
Letecká nehoda, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soči - Ruským záchranářům se zatím podařilo nalézt 15 těl z letadla Tu-154, které se v neděli krátce po startu zřítilo do Černého moře. Na palubě bylo 92 cestujících, většinu tvořili členové sboru Alexandrovci. Z mořského dna byl už také vyzdvižen další záznamník s údaji z kokpitu.

<p>Agentura TASS to dnes oznámila s odvoláním na ruské ministerstvo obrany, které tak opravilo svou dřívější informaci o nálezu 17 těl a 223 fragmentů.</p><p>Podle agentury Interfax odborníci odebrali vzorky DNA 105 příbuzným obětí, podle nichž budou mrtví identifikováni.</p><p>Za nehodu možná může závada vztlakových klapek, informoval ruský portál Life.ru, který se odvolává na analýzu záznamníku hovorů z kokpitu. Agentura AP uvedla, že tuto informaci nebylo možné prozatím ověřit, ale že zmíněný portál je znám svými dobrými vztahy s ruskými bezpečnostními úřady.</p><p>"Veliteli, padáme," citoval Life.ru výkřik jednoho z pilotů. Krátce předtím ohlásil problém se vztlakovými klapkami.</p><p><iframe width="480" height="270" src="http://www.youtube.com/embed/nTESQc9gDBs" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></p><p>O potížích s klapkami informovala také agentura Interfax, podle které zařízení nepracovalo synchronně, což vedlo ke ztrátě rychlosti a poklesu vztlaku pod křídlem. Interfax rovněž uvedl, že předběžná analýza letového záznamníku ukazuje na chybu pilota.</p><p>Vztlakové klapky jsou pohyblivým mechanizmem na křídlech letounů, který zajišťuje zvýšení vztlaku tak, aby při startu či přistání mohl stroj letět při nižší rychlosti.</p>

Témata:  Rusko zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci letecké nehody

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy