Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé dostali v Egyptě doživotí, napadli turisty ve známém letovisku

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egyptský soud dnes vynesl trest nad dvěma muži kvůli útoku v hotelu v letovisku Hurghada, při němž byli letos v lednu zraněni tři zahraniční turisté. Oba dostali doživotí, dle verdiktu byli napojeni na Islámský stát.

Jeden z odsouzených se útoku v hotelu Bella Vista přímo účastnil. Druhý, džihádista Ahmad Mansúr byl odsouzen v nepřítomnosti za navádění k činu a verbování do řad IS.

Dva muži ozbrojení noži letos 8. ledna vnikli do hotelu v turisty oblíbeném letovisku Hurgadě a zranili jednoho Švéda a dva Rakušany.

Policie jednoho z útočníků zabila a druhého postřelila. Zraněný posléze na policii vypověděl, že chtěli s komplicem chtěli zaútočit na ruské turisty.

MZV ČR dlouhodobě vyhodnocuje bezpečnostní situaci v Egyptě. S výjimkou severu Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a západní hranice s Libyí ji považuje za stabilní. V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium).

To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém moři a návštěv významných staroegyptských památek, uvedlo mzv.cz.

Mezinárodní letiště v Káhiře funguje bez problémů a lze je využívat i pro případné přestupy na navazující lety bez jakýchkoliv omezení. Obdobně funkční jsou i další mezinárodní letiště v hlavních egyptských turistických destinacích jako jsou Hurghada, Marsa Alam, Šarm aš-Šajch, Luxor anebo Asuán.

Témata:  Egypt teroristické útoky v Egyptě Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy