Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko je hrozba? Existuje tu ještě někdo horší, varuje Obamův poradce

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington – Poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro otázky národní bezpečnosti Ben Rhodes varuje, že Rusko sice představuje velké nebezpečí pro mezinárodní řád, zároveň poukazuje, že existuje další velký hráč, který je ještě nebezpečnější. Jeho slova přináší server stanice Al Jazeera.

Když americký prezident Barack Obama přiletěl na Kubu, aby znovu navázal diplomatické styky, Ben Rhodes vystupoval jako jeden z klíčových vyjednavačů. Rhodes, poradce pro národní bezpečnost a strategickou komunikaci, začal pracovat pro Obamovu kampaň v roce 2007 jako autor projevů.

Za ta léta se z něj stal významný hlas, a to nejen při tvorbě zpráv, ale také při utváření zahraniční politiky USA. Je to člověk, který řídil média, aby „prodal“ íránskou jadernou dohodu skeptické americkou veřejnost, popisuje jeho důležitost Al Jazeera.

Někteří lidé se proto domnívají, že i když Rhodes nemyslí za prezidenta, ví, co si prezident myslí. Když se nyní chystá opustit Bílý dům, aby vpustil administrativu Donalda Trumpa, je jasné, že Ben Rhodes není připraven přestat myslet na budoucnost politiky USA.

V rozhovoru pro Al Jazeeru mimo jiné promluvil na téma bezpečnostní politiky USA v dlouhodobém horizontu. V té souvislosti Rhodes varoval, že „Čína bude mnohem silnější zemí než Rusko".

Tvrdí, že v blízké budoucnosti, geopoliticky „Rusko představuje bezprostřední hrozbu pro mezinárodní řád a stabilitu. Čína je však mnohem silnější země a je v takové pozici, že by mohla představovat konkurenta Spojených států takovým způsobem, jako to Rusko dělat nemůže“.

Témata:  USA Rusko Čína

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy