Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko řeší obrovský průšvih. Peníze daňových poplatníků skončily v kapsách IS

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Kodaň – Dánské úřady se dostaly do pořádných problémů. Musí vysvětlovat, jak je možné, že vyplácely různé dávky lidem, kteří opustili zemi, aby se přidali do řad Islámského státu v Sýrii. Píše o tom server The Local s odvoláním na dánský tisk.

Nejméně 36 lidí, kteří opustili Dánsko a odešli bojovat za teroristickou skupinu Islámský stát do, Sýrii obdrželo dávky v nezaměstnanosti. Tento týden to odhalil tamní list Ekstra Bladet.

Třicet čtyři zahraničních bojovníků obdrželo všeobecně poskytovanou výhodu známou jako kontanthjælp, zatímco ostatní dva obdrželi státní příspěvek v nezaměstnanosti (dagpenge). Údaje byly zjištěny poté, co list si list Ekstra Bladet vyžádal dokumenty od tamního ministerstva práce.

Ministr pro zaměstnanost Troels Lund Poulsen slíbil, že budou přijala okamžitá opatření. „To je naprosto nepřijatelné a ostuda. Mělo by to být zastaveno. Je jasné, že při příjmu podpory musí být k dispozici na dánském trhu práce, takže samozřejmě nemohou cestovat do zahraničí. A rozhodně by neměli cestovat na místo, kde se účastní něčeho takového,“ řekl deníku Ekstra Bladet.

„Pokud odjeli do Sýrie, aby se zapojili do syrské války, aby se stali bojovníky IS, pak samozřejmě nemají žádný nárok na dávky od vlády,“ dodal.

To není poprvé, co se objevily zprávy o dánských zahraničních bojovnících IS, kteří přijímali podporu ze státní pokladny. V roce 2014 domácí zpravodajská agentura PET zjistila, že více než dvě desítky džihádistů získaly dávky v nezaměstnanosti, zatímco bojovaly v řadách IS.

V 29 z 36 případů požadují obce a organizace od zahraničních bojovníků své peníze zpět – celkově to dělá 672,000 dánských korun (asi 2,5 milionu českých korun). Jak chtějí peníze z džihádistů vymoci, však není jasné.

PET odhaduje, že nejméně 135 lidí opustilo Dánsko, aby se zapojilo do syrského konfliktu. Dánsko zaznamenalo druhý největší počet zahraničních bojovníků, kteří odešli do Sýrie, vzhledem ke velikosti mezi západními zeměmi. První je Belgie.

Témata:  Dánsko Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy