Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud v Gruzii potěšil kuřáky marihuany, vynesl přelomový verdikt

Marihuana
Marihuana
Foto: Konopnyshop.cz

Tbilisi - Ústavní soud v Gruzii vynesl průlomový verdikt, když za podmínku legálního užití marihuany označil množství nepostačující k prodeji. Onou hranicí je 70 gramů drogy, informuje BBC na svém ruskojazyčném webu.

Pokud uživatel toto množství nepřekročí, nelze prakticky dokázat, že se chystal drogu prodávat. Trest v takovém případě soud označil za nehumánní.

Gruzínské zákony až dosud počítaly s tím, že poprvé přistižený uživatel marihuany bude potrestán ve správním řízení. Napodruhé "recidivistovi" již hrozil pobyt ve vězení, nepřesahující podle médií jeden rok. Ústavní soud tyto tresty zrušil na návrh ombudsmana, poznamenal server Gruzia Online.

Prodej marihuany nadále zůstává trestným činem. Stejně tak je dosud zakázáno i marihuanu kupovat, a to i pro osobní účely. Soud však plánuje tento zákaz zvážit.

Již v březnu se o dekriminalizaci užívání marihuany pokusila jedna z opozičních stran v parlamentu, ale návrh zákona nezískal dost hlasů. Odpůrci v debatě namítali, že by návrh zemi vrátil do počátku 90. let, "kdy tu byly plantáže marihuany a půlka národa byla zkouřená".

Témata:  Gruzie marihuana

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy