Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Krev a střelba za zvuků koled? Netradiční vánoce na korejských hranicích

Vánoční válka mezi Jižní a Severní Koreou? Křesťané připravili pořádnou provokaci
Vánoční válka mezi Jižní a Severní Koreou? Křesťané připravili pořádnou provokaci
Foto: YouTube

Soul – Vánoční čas je pro křesťany dobou klidu a míru, není tomu tak ale všude. Na krvavé korejské hranici jsou vánoční svátky stejné, jako jakýkoliv jiný den – až na jednu výjimku. Objevují se tu i ozdoby a koledy.

Severní a Jižní Korea jsou ve válce již od roku 1953. Tato přeshraniční nenávist a nepřátelství se nezastaví v průběhu svátků. Konflikt má však v této vánoční době trochu jinou podobu, protože křesťanská Jižní Korea využívá 25.prosince jako inspiraci pro velmi neobvyklý útok na ateistický sever.

Na jižní straně korejské hranice stojí obrovská věž, která je pravidelně každý rok křesťanskými skupinami zdobena ve stylu vánočního stromku.

Věž na místě stojí již od roku 1971, v posledních letech je pravidelně zdobena barevnými světly a nahoře je umístěn kříž – a to vše jen proto, aby Jihokorejci rozzuřili Pchjongjang, který se do značné míry brání organizovanému náboženství a místo toho vyžaduje na adoraci Kimovy dynastie.

Asi 20 metrů vysoký vánoční strom je viditelný na kilometry daleko za hranicemi. Křesťanské skupiny také pod věží zpívají koledy, pomocí reproduktorů posílají písničky přes hranice do Severní Koreje.

Vánoční útok vyvolal očekávanou odezvu ze severu, který podle listu Express čin označil za „provokativní projev psychologické války". Vláda v Pchjongjangu Vánoce vůbec neuznává, přesto se najdou malé skupiny věřících, které zákaz sloav ignorují.

Mluvčí organizace Otevřené dveře, mezinárodní křesťanské organizace, řekl: „Vánoce jsou oslavované především v srdci křesťanů. Pouze v případě, že se celá rodina se obrátila ke Kristu, je možné mít něco jako skutečné shromáždění. Ze strachu z odplaty je nezbytné udržet svou víru skrytou před sousedy. Někdy je možné uspořádat setkání v odlehlých oblastech se skupinou 10 až 20 osob."

„Velmi zřídka je možné, aby křesťané nenápadně odešli do hor a drželi bohoslužbu na tajném místě. Pak by se mohlo shromáždit 60 nebo 70 Severokorejců. Jen spolu nemohou jít do kostela, zpívat nebo poslouchat kázání. Nemohou ani se ani navštěvovat navzájem a číst Bibli. Být křesťanem v Severní Koreji je velmi osamamělý úděl,“ dodal zástupce křesťanů.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea Vánoce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy