Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerikou otřásá nový spor: Vyhrál by volby Obama nebo Trump?

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Washington - Barack Obama v pondělí prohlásil, že pokud by mu zákon umožňoval kandidovat potřetí, získal by v listopadu podporu většiny voličů. Budoucí prezident USA Donald Trump, který se úřadu ujme 20. ledna 2017, hned zareagoval a je z toho hádka na dálku.

Republikán porazil Obamou podporovanou demokratku Hillary Clintonovou a mnozí experti se domnívali, že kdyby místo nepopulární političky mohl kandidovat současný prezident, Trumpa by porazil.

"Jsem přesvědčen, že kdybych kandidoval znovu a nabídl Američanům své vize, dokázal bych mobilizovat většinu lidí, aby se za ně postavili," prohlásil Obama v narážce na pozitivní poselství své kampaně z roku 2008 vyjádřené sloganem "Ano, můžeme!"

"V žádném případě," kontroval na twitteru Trump. Voliči by podle něho sotva dali hlas Obamovi kvůli tomu, že nezvládá boj s takzvaným Islámským státem, nechává americké firmy vyvážet výrobu mimo území USA a prosadil "škodlivou" reformu zdravotnictví.

Témata:  Barack Obama Donald Trump USA volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy