Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italským policistům jde o život? Zabili teroristu z Berlína, jako hrdinové si nepřipadají

Italská policie
Italská policie
Foto: Pixabay

Miláno - Italský policista Christian Movio je pro Italy hrdinou. Zastavil totiž mladíka, který minulé pondělí vjel nákladním vozem do davu lidí na berlínských vánočních trzích. On sám si tak ale vůbec nepřipadá.

Movio pro deník Corriere della Sera uvedl, že si jen dělal svou práci, když v pátek 23. prosince v časných ranních hodinách na ulici města Sesto San Giovanni severně od Milána zastavil Anise Amriho a požádal ho o předložení dokladů.

Amri však na policistu vystřelil a zranil ho. Moviův kolega Luca Scatà proto zareagoval střelbou a 24letého Tunisana zabil. Anis Amri je podezřelý, že 19. prosince zaútočil kamionem na návštěvníky vánočních trhů v Berlíně, kde zahynulo 12 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

Movio podstoupil operaci a na Štědrý večer už mohl z nemocnice odejít a strávit svátky se svou rodinou. Jak sám řekl, snažil se na tento případ nemyslet. "Nejsme zvyklí na takovou odezvu," řekl Movio deníku.

Sám Scatà, který teroristu zastřelil, má jiné starosti. Mladý italský policista se těšil tisícům oslavujících vzkazů, ale neušel ani pozornosti zfanatizovaných džihádistů, u kterých se již objevil na seznamu smrti. Milánský policejní komisař již nařídil dočasně zablokovat soukromý účety Scaty na Facebooku.

Policie po celé Itálii už byla upozorněna tajnými bezpečnostními složkami na riziko odvetných útoků. Milánský policejní šéf Antonie de lesu řekl: ,,Terorista byl zlikvidován při běžné policejní kontrole dvěma svědomitými a dobrými policisty. Neměli však tušení, že se může jednat o jednoho z nejhledanějších lidí v Evropě. Jinak by byli jistě opatrnější."

Témata:  policie Itálie Itálie teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy