Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ se pere a Rusko se směje? Příští rok má Putin šanci, ukázala analýza

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Washington - Americká analytická skupina Stratfor odhaduje, že by v roce 2017 mohlo Rusko dostat šanci a změnit poměr sil mezi Evropou a Asií, respektive mezi Východem a Západem. Právě Západ totiž doznal značných trhlin.

Letošní rok přinesl řadu změn v politickém rozložení světa. Referendum o brexitu ve Velké Británii vyvolalo hluboké rozpory uvnitř EU, a příchod Donalda Trumpa do čela USA může znamenat průlom ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem.

Evropskou unii ale možná čekají další drobné tragédie. Blíží se totiž volby ve Francii, Německu, Nizozemsku a možná i Itálii, a pokud zvítězí opoziční síly, lze jen stěží odhadnout, jaký to bude mít dopad na globální politiku.

Vše výše uvedené má ale druhotný efekt, poskytuje to totiž Rusku šanci dosáhnout svých cílů. A tím hlavním cílem je podle Stratforu zrušení ekonomických sankcí.

Roste také vliv Ruska na bývalé země Sovětského svazu a například Bělorusko, Arménie, Kazachstán nebo Kyrgyzstán v příštím roce rozšíří svou spolupráci, zatímco vliv EU v nich poklesne.

Situace bude podobná i v Ázerbájdžánu a Uzbekistánu, kde podle Startforu také stoupne role Ruska, zejména díky rozvoji spolupráce v oblasti bezpečnosti. 

Stratfor se však nedomnívá, že by se něco zásadního změnilo ze strany Západu. EU a USA budou i nadále bojovat proti zrušení sankcí a jednotky NATO z ruských hranic nezmizí. Moskva má však podle Stratforu velkou šanci zlepšit svůj vliv na postsovětské země.

Témata:  Rusko EU Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy