Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nedostane jen Bílý dům. Obdrží i mocnou zbraň, varuje odborník

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Nastupující prezident USA Donald Trump utnul veškeré naděje, že by jeho administrativa mohla v otázkách národní bezpečnosti realizovat centristický přístup, konstatuje profesor Jonathan Hafetz z Seton Hall University School of Law. Právník a expert na lidská práva v komentáři pro server Al Džazíra poukazuje, že Trumpovo obsazení klíčových postů - poradce pro národní bezpečnost, vrchního státního žalobce a ředitele CIA - Michaelem Flynnem, Jeffem Sessionsem resp. Mikem Pompeem demonstruje nebezpečné přiblížení se islamofobní administrativě.

Trumpova administrativa přitom nezačne s čistým stolem, soudí Hafetz. Podotýká, že v lednu, až se ujme vlády, bude americká válka proti terorismu probíhat již patnáctým rokem, jelikož konflikt, který po útocích z 11. září začal vojenskou akcí proti Al-Káidě a Talibanu v Afghánistánu, se vyvinul v globální válku proti širokému spektru skupin, bez ohledu na jejich vazby na Al-Káidu.  

"Trump rovněž zdědí statut - povolení k užití vojenské síly z roku 2001 - který je interpretován a aplikován stále šířeji, aby se vztahoval i na organizace a hrozby, které 11. září neexistovaly," kritizuje profesor. Dodává, že takový rámec získá prezident, který volá po agresivnějším postupu proti Islámskému státu a dalším ozbrojeným skupinám.

Nedostatek odpovědnosti

Nástup Trumpovy vlády bude mít pravděpodobně dalekosáhlé důsledky pro americkou protiteroristickou politiku v mnoha oblastech, včetně útoků bezpilotních letounů, očekává expert. Odkazuje na práci Džamíla Džaffara "Dronové záznamy: cílené zabíjení, tajnosti a zákon", která některá z těchto rizik identifikuje.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Džaffar shromáždil právní a politické dokumenty - mnoho z nich dříve tajných - které poskytly základ pro rozsáhlé dronové údery Obamovy administrativy proti podezřelým teroristům, vysvětluje právník. Podotýká, že dílo rovněž obsahuje shrnutí vývoje právního rámce, kterým Obamova administrativa tyto údery ospravedlňovala.  

Navzdory snaze zakotvit nasazení dronů v zákoně, kniha zdůrazňuje, že Obamovo dědictví zahrnuje dva rysy, které se za Trumpovy vlády mohou ukázat jako velmi problematické, varuje Hafetz. Prvním je podle něj utajení obklopující útoky. Obamova administrativa konečně zveřejnila část dat, včetně počtů usmrcených válečníků a civilistů od roku 2009 drony mimo Afghánistán, Irák a Sýrii, přiznává odborník. Kritizuje však, že navzdory příslibům větší transparentnosti vláda odmítla poskytnout specifičtější informace, včetně identity cílů, datace a lokalizace útoků a odhadů vedlejších škod.            

"Administrativa navíc nadále odmítá zveřejnit další právní dokumenty ohledně dronového programu a brání výraznou redukci dokumentů, které poskytla, včetně jedenáctistránkového zápisu faktické diskuze v Úřadu pro právní záležitosti z července 2010 týkající se útoku, který zabil amerického občana Anwara Aulaqího v Jemenu," konstatuje Hafetz. Dodává, že takové tajnosti brání nezávislému posouzení, zda jsou útoky amerických dronů v souladu s mezinárodním právem, bez ohledu na standardy, které definovala sama administrativa.  

Široké interpretace

Obamova administrativa navíc preferuje pružný přístup k právním pravidlům omezujícím útoky dronů, míní profesor. Připomíná, že Obama v květnu 2013 vydal směrnici, podle které se mají USA při podnikání úderů mimo oblasti aktivního odporu držet striktních požadavků a útoky bezpilotních letounů realizovat jen jako poslední možnost. Americká vláda se ale rovněž drží právního předpisu, který povoluje širší nasazení dronů prostřednictvím tzv. útoků založených na statutu - ten umožňuje zaútočit kdekoliv na světě na příslušníky jakékoliv teroristické skupiny nacházející se na seznamu definovaném povolením k užití vojenské síly, uvádí Hafetz.

"Tudíž, zatímco Obama spoléhal primárně na útoky dronů na základě povolením k užití vojenské síly, široce interpretoval také svou statutární pravomoc," pokračuje expert. Dodává, že prezident odmítal argument, že ústava, resp. její pátý dodatek, aplikuje na nasazení smrtící síly ve válce proti terorismu veškerá soudně vymahatelná omezení, což platí i pro americké občany.    

Podle profesora by bylo hloupé očekávat, že Trumpova administrativa bude uplatňovat cokoliv jiného než ještě širší právní aplikaci a větší utajení. Striktnější omezení z Obamovy směrnice odrážející jeho obavy z rizik, které americká dronová válka přináší, budou zřejmě upozaděny, soudí expert. Konstatuje, že široká interpretace právního zmocnění a silná obhajoba utajení prosazovaná prezidentem, který uvedeným rizikům alespoň rozuměl a dronovou válku tlumil, budou nyní k dispozici administrativě, která na svět nazírá černobíle a nevidí odstíny šedi.     

Kongres či federální soudy mohou útoky amerických dronů omezit a možná tak budou chtít učinit tváří v tvář administrativě, která bude zřejmě jednat bezhlavě a okázale přehlížet právní normy, spekuluje Hafetz. "Ale momentálně, jak Dronové záznamy naznačují, Trump převezme velení nad dronovou kampaní bez rozumných omezení, která nelze škrtnout pouhým tahem pera," varuje právník.  

Témata:  USA "bezpilotní letouny ""drony""" Donald Trump

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy