Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší nigerijský důchovní striktně odmítá rovnost mužů a žen

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Abuja - Nejvyšší muslimský duchovní v Nigérii se postavil proti rovnosti mužů a žen. Nesouhlasí s novým návrhem zákona, který by ženám zajistil stejný nárok na dědictví jako mužům.

Duchovní je přesvědčen, že zákon je v rozporu s islámským právem, podle kterého mají muži nárok na větší dědictví než ženy. Proto si myslí, že by s novým návrhem nesouhlasili ani nigerijští muslimové, informoval dnes zpravodajský server BBC.

"Naše náboženství je náš celý způsob života... Nedovolíme, aby bylo zakázáno něco, co nám povolil Alláh... Islám je mírumilovný, žijeme v této zemi v míru po boku křesťanů i vyznavačů jiných náboženství. Mělo by nám proto být dovoleno vykonávat naše náboženství patřičně," řekl sultán ze Sokota Mohamed Sa'ad Abubakar během recitace z koránu v nigerijském státě Zamfara.

Sultán ze Sokota je duchovním vůdcem nigerijských muslimů.

Přední křesťanská organizace v Nigerii s návrhem naopak souhlasí. Tvrdí, že rovnost mezi pohlavími není v rozporu s křesťanstvím. Návrh podpořila i řada nigerijských aktivistů s cílem ukončit v zemi diskriminaci žen. Nigerijští zákonodárci však trvají na tom, že návrh nebo jeho části musí schválit i veřejnost.

Témata:  muslimové ženy Nigérie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy