Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan si telefonoval s Putinem. Tématem bylo příměří v Sýrii

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Ankara/Moskva - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruská hlava státu Vladimir Putin dnes telefonicky jednali o příměří v Sýrii.

Příměří v Sýrii začne platit o dnešní půlnoci místního času (23:00 SEČ). V tiskovém prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters, to oznámila Erdoganova kancelář. Za garanty klidu zbraní se prohlásily Ankara a Moskva.

Kreml k telefonátu sdělil, že Putin s Erdoganem se shodli na tom, že součástí příměří nebudou teroristické skupiny, jakou je například hnutí Islámský stát. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu již dříve během dne uvedl, že každá ozbrojená skupina, která nebude dodržovat příměří, bude považována za teroristickou.

Klid zbraní budou podle Putina provázet mírové rozhovory mezi vládou syrského prezidenta Bašára Asada a opozicí. Obě strany konfliktu se rovněž setkají u jednacího stolu během rozhovorů, které se uskuteční v kazašské Astaně. Kdy se tyto rozhovory uskuteční, již ruský prezident neuvedl.

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua bude příměří zahrnovat 62.000 opozičních bojovníků po celé Sýrii. Ruská armáda spolu s Turky budou prý dodržování klidu zbraní monitorovat.

Témata:  Vladimír Putin Recep Tayyip Erdogan Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy