Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolumbijští rebelové nastražili bombu. Zabili jednoho policistu, další lidi zranili

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá – Jednoho policistu zabila a sedm dalších osob zranila bomba, kterou v Kolumbii nastražili tamní rebelové. Médiím to dnes řekl kolumbijský ministr obrany. K podobným útokům v poslední době sahají kolumbijští povstalci pouze zřídka. Úřady vypsaly za informace vedoucí k dopadení pachatelů odměnu.

Podle ministra za útokem zřejmě stojí Vojsko národního osvobození (ELN). S touto druhou největší povstaleckou skupinou v zemi chce vláda brzy zahájit mírové rozhovory.

Bomba explodovala ve středu večer poblíž jedné z policejních stanic v metropoli Bogotě, nálož byla odpálena dálkově. K atentátu se dosud nikdo nepřihlásil. „Nejpravděpodobnější hypotézou je, že jde o odpudivý a neodpovědný čin ELN," tvrdí ministr obrany Luis Carlos Villegas.

Jde o poslední aktivní gerilu v zemi, neboť nejznámější Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) vyhlásily klid zbraní a uzavřely s vládou mírovou dohodu. K podobným jednáním chce vláda brzy přistoupit i s ELN, zatím však nebyly splněny všechny podmínky k zahájení rozhovorů.

Témata:  Kolumbie výbuch

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy