Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká spisovatelka Erdoganová bude propuštěna z vězení, rozhodl soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Ankara – Soud v Turecku dnes nařídil propuštění uznávané spisovatelky Asli Erdoganové z vazební věznice. Od srpna tam čeká na začátek procesu, v němž má být souzena kvůli obvinění z propagace terorismu. 

Erdoganová pracovala pro istanbulský deník Özgür Gündem a spolu s ní bylo obviněno dalších osm novinářů či členů vedení listu, který byl soudem zakázán kvůli údajné podpoře kurdských radikálů. Potlačování činnosti médií kritizují turecké nevládní organizace i západní spojenci Ankary.

Prokuratura Erdoganovou a další viní z členství v ozbrojené teroristické organizaci, narušení národní jednoty a propagace terorismu. Hrozí jí až doživotní vězení.

Kvůli umístění novinářky do vazby se zvedla vlna kritiky ze strany umělců a spisovatelů v Turecku i zahraničí. Desítky tisíc lidí podepsaly petici za její propuštění, i kvůli jejímu podlomenému zdraví. Devětačtyřicetiletá publicistka a aktivistka trpí astmatem a cukrovkou.

Podle agentury AFP bude Erdoganová po propuštění na svobodu pod úředním dohledem a má zakázáno opouštět Turecko, stejně jako další obvinění, jejichž propuštění soud rovněž nařídil.

List Özgür Gündem byl zakázán kvůli údajné podpoře Strany kurdských pracujících (PKK). Nejde však o jediné médium, proti kterému vláda po neúspěšném červencovém pokusu o puč podniká tažení. Zavřena byla více než stovka médií či vydavatelství, zadrženo bylo přes 200 novinářů. Zatím posledním byl dnes známý reportér Ahmet Şik, který skončil v rukou policie údajně kvůli vzkazu na twitteru.

Témata:  Turecko média

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy