reklama

Oficiální zpráva Sin-ťiangské zpravodajské agentury nepodává žádné bližší detaily. Její anglická verze označuje incident za teroristický útok. Čínská vláda připisuje násilnosti v regionu islámským extrémistům. Podle lidsko-právních skupin a exulantů na vině je spíše vztek z čínské kontroly nad náboženstvím a kulturou Ujgurů, upozorňuje The Guardian. Čína podezření z represí v Sin-ťiangu odmítá.

Pro západní novináře je obtížné dělat zpravodajce v Sin-ťiangu, takže je téměř nemožné nezávisle posoudit tamní bezpečností situaci, odůvodňuje The Guardian nedostatek bližších informací. Dilxat Raxit, mluvčí exulantské skupiny World Uyghur Congress, pochybuje o oficiální verzi. „ Silně pochybuji o celkovém počtu obětí a důvodu tohoto incidentu podle oficiálních zpráv, které postrádají transparentnost," řekl v e-mailovém prohlášení.

Čínská vláda hlásila několik předcházejících incidentů se zpožděním. Útok v uhelném dole v září 2015, v němž alespoň 16 lidí zemřelo, byl vládou hlášen až o dva měsíce později, když oznámila, že bezpečnostní síly zabily 28 ze zúčastněných „teroristů."

Čína se velmi obává nepokojí v Sin-ťiangu, protože ten je důležitým prvkem v čínském monstrózním plánu nové Hedvábné stezky. Sin-ťiang sousedí s Pákistánem a Afghánistánem, zeměmi s vysokou mírou islámského extremismu. Podle výroční zprávy Americko-čínské hospodářské a bezpečnostní hodnotící komise právě pákistánské teroristické skupiny představují značné bezpečnostní riziko pro Čínu.