Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko se rozhodlo zakročit. Radikálně mění migrační politiku

Švédsko
Švédsko
Foto: Pixabay

Stockholm – Až dosud velmi liberální Švédsko začíná měnit svůj přístup k migrační politice. Země začíná opevňovat své hranice, tamní ministr vnitra také volá po přísnějších kontrolách identifikačních dokladů.

Švédský ministr vnitra Anders Ygeman řekl, že skandinávská země byla příliš shovívavá k migrantům, kteří přišli buď bez dokumentů nebo kteří je odmítli ukázat příslušným orgánům. I proto je podle něj třeba změnit politiku tak, aby byl všem zajištěn spravedlivý proces. „Pokud člověk nemá doklad totožnosti, myslím, že by jej měli nahradit jednotlivci, kteří svou totožnost prokázali," cituje jeho slova server Express.

Ygeman také uvedl, že identifikace osob má nesmírně velký význam, protože umožňuje orgánům posoudit, zda-li tato osoba má právo žádat o azyl ve Švédsku a zda má právo na nějakou ochranu. V roce 2016 asi 60 procent z těch, kteří přišli do skandinávské země, předložilo průkazy totožnosti již v rané fázi azylového procesu.

Ministr vnitra nicméně vysvětlil, že převaděči přesvědčují migranty že by bylo lepší do Evropy přijít bez jakýchkoliv dokladů – což je podle něj lež, protože to Švédsku ztěžuje práci a dané osobě to komplikuje cestu za azylem.

Švédský migrační úřad a policie už vyzvaly vládu, aby jim dala nové pravomoci, které by jim umožnily efektivně určovat pravou identitu nově příchozích.

Do těchto opatření by měla patřit třeba možnost odemknout mobil či notebook migranta, zkontrolovat jeho stránky na sociálních médiích, nebo provádět kdykoliv a kdekoliv kompletní osobní prohlídky osob během azylového procesu.

V roce 2016 se 18.000 žadatelů o azyl vrátilo ze Švédska domů nebo se přesunulo do jiné země, téměř 2400 migrantů bylo deportováno.

Témata:  Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy