Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silvestr je za dveřmi, Evropa se připravuje na oslavy. Slovensko omezí pyrotechniku, Madrid uzavře centrum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: News.com.au **www.news.com.au**

Madrid/Bratislava/Berlín - Madridská radnice rozhodla, že se do města příští týden nebudou moci dostat soukromé automobily o váze 3,5 tuny a více. Německá policie se s nadcházejícími oslavami konce starého roku zaměřila na příhraniční oblasti s Českou republikou, odkud si Němci vozí nepovolenou pyrotechniku. Výrazně klidnější oslavy čekají během poslední noci roku Bratislavu a další slovenská města, která zakázala či výrazně omezila používání zábavní pyrotechniky.

Ve španělské metropoli se v tu dobu budou konat nejrůznější oslavy a pochody u příležitosti svátku Tří králů a úřady se chtějí vyhnout útokům podobným těm, které se nedávno odehrály v Berlíně a Nice, kde nákladní automobily usmrtily množství lidí. Informovala o tom agentura AP.

Jak radnice uvedla, jde o preventivní opatření a nikoli o reakci na policejní obavy v souvislosti s případným útokem. Nařízení bude platit od 3. do 5. ledna. Oslav v centru města se každoročně účastní desítky tisíc lidí.

Zatímco ve slovenské metropoli budou povoleny pouze profesionální ohňostroje, jiná města sáhla k přesnému stanovení doby, kdy budou moci být petardy a rachejtle používány. Za porušení zákazů hrozí vysoké pokuty, uvedl deník Sme.

V Bratislavě by se měl během silvestrovské noci odehrát jediný oficiální ohňostroj, všechny soukromé budou nelegální. Podle představ bratislavského zastupitelstva, které zákaz schválilo už na podzim, by to mělo přispět k výraznému omezení hluku. "Netvrdím, že to odradí všechny, ale velkou část zejména rodičů to může odradit. Pokud se rozšíří do povědomí občanů, že je něco zakázané, část to eliminuje určitě automaticky," řekla médiím zastupitelka Soňa Svoreňová.

Koho policisté či strážníci přistihnou při odpalování rachejtle či petardy, může dostat pokutu až 500 eur (13.500 korun). Zákaz se nevztahuje na prskavky či profesionální ohňostroje.

V Německu prodej zábavní pyrotechniky podléhá přísným opatřením, pořídit si dělobuchy a rachejtle je zde možné jen tři dny před Silvestrem.

Na dálnici u Waidhausu v Bavorsku policie zastavila řidiče, u kterého nalezla přes 1200 kusů nelegální pyrotechniky. "Auto bylo naložené dělobuchy až po střechu," uvedla policie. Náklad vážil 122 kilogramů a řidič hlídce vypověděl, že vše nakoupil na asijském trhu v Česku.

Podobně velký úlovek ohlásila policie v Hettstedtu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, kde provedla razii v jednom z obchodů. Při prohlídce odhalila přes 900 kusů neschválené pyrotechniky z Česka a Polska. Na místě policisté zajistili i hotovost, která podle všeho pocházela z prodeje dělobuchů. Dalších 60 rachejtlí našli policisté při domovní prohlídce překupníkova bytu.

Rovněž 60 dělobuchů našli policisté v batohu jistého 13letého chlapce v krušnohorském Breitenbrunnu na saské straně hranice, uvedl dnes deník FreiePresse. Pyrotechniku, která byla bez kontrolních štítků, si mladík zakoupil v Česku.

Témata:  Silvestr Německo Slovensko Španělsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy