reklama

Jak Putin v novoročním blahopřání dodal, rusko-americké vztahy zůstávají důležitým faktorem udržení globální bezpečnosti a stability.

Putin dnes rozhodl, že Rusko nebude reagovat na nové americké sankce a nevyhostí recipročně žádného amerického diplomata. Washington ve čtvrtek nařídil 35 ruským diplomatům opustit Spojené státy; má jít o reakci na údajné ruské hackerské útoky namířené na cíle v USA.

Americké sankce jsou podle Putina jen dalším krokem, jak podkopat vzájemné vztahy mezi Washingtonem a Moskvou. Ruský prezident v této souvislosti uvedl, že mu je líto, že administrativa Baracka Obamy zakončuje svůj mandát tímto způsobem. Americkému prezidentovi a jeho rodině přesto popřál vše dobré do nového roku.

O vylepšení vztahů mezi oběma zeměmi hovořil ruský prezident již ve svém vánočním dopise zaslaném Trumpovi. V tomto poselství se tehdy vyslovil pro zlepšení rusko-amerických vztahů a posílení vzájemné spolupráce na mezinárodní scéně na kvalitativně novou úroveň v zájmu světové bezpečnosti a stability.

Trump následně označil tyto Putinovy myšlenky za "naprosto správné". Dodal přitom, že doufá, že se jimi obě strany budou řídit a nebudou se muset ubírat jinou cestou.