Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se skutečně stalo na silvestrovských oslavách v Kolíně? Migranti prý za útoky dostali zaplaceno

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Kolín nad Rýnem – Německá policie se již několik týdnů pečlivě připravuje na oslavy konce roku, chce předejít incidentům, při kterých byly v loňském roce sexuálně obtěžovány a okradeny stovky žen. I rok po incidentu však vyplouvají na povrch problémy, které silvestrovské oslavy doprovázely. Se zatím posledním zjištěním přišel německý list Welt.

Podle oficiálních údajů loni město hlídalo asi jen osm desítek strážníků, kteří situaci absolutně nebyli schopni zvládnout. Na pomoc byli pracovní agenturou najati také migranti. Většina z nich podle podle listu Die Welt přišla přímo z uprchlických táborů a jejich jedinou kvalifikací byla „průměrná" znalost německého jazyka a teplé oblečení.

Podle listu šlo o 59 osob převážně ze severní Afriky, Sýrie a Afghánistánu. Zatímco hlídači z řad migrantů dostali pouze minimální mzdu ve výši 5 eur za hodinu, personální agentura Kolínu poslala fakturu s částkou 15 eur na hodinu.

Tyto stráže měly sloužit jako jakási veřejná ochrana, migratnti měli například dohlížet na situaci na mostech, aby tam nedocházelo k přelidnění a aby nevypukla panika. Část hlídačů se však během směny ztratila neznámo kam, jeden dokonce do práce přišel opilý.

Město svou spolupráci s firmou hájilo tím, že v minulosti byl jejich vztah „v podstatě bezproblémový“.

Toto odhalení přichází ve chvíli, kdy se město chystá na to, co může být jedna z největších policejních operací vůbec – úřady už přislíbily, že všichni občané mohou jít do města, aby oslavili konec roku, protože nadcházející víkend pro ně bude bude zcela bezpečný.

Policie vyšle do ulic asi 1500 strážníků, pořádek budou hlídat i drony a speciálně nainstalované reflektory. Kolem hlavního nádraží a katedrály budou stát ploty s kontrolními body, kde budou kontrolovány osoby, které budou přicházet i odcházet.

Témata:  Německo policie Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy