Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo je na nohou: Uprchlíci zapálili bezdomovce. Nudili se?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německá komisařka pro migraci v reakci na incident, kdy bylo za pokus o zapálení bezdomovce zatčeno sedm uprchlíků, tvrdí, že by nově příchozí měli být integrováni rychleji, aby neměli čas obrátit se k páchání trestné činnosti. Informuje o tom server Express. Německý deník Bild se pak zabývá tím, jaké tresty by mohli mladíci dostat.

Aydan Özoguzová, vládní komisařka pro integraci, vyzývá k lepší integraci migrantů. Reaguje tak na fakt, že bylo sedm syrských a libyjských uprchlíků zatčeno poté, co se snažilo upálit bezdomovce. Migranti, ve věku mezi 15 a 21 lety byli obviněni z pokusu o vraždu.

Özoguzová řekla pro Funke Media Group: „Je důležité, aby rychle přijímali podpůrná opatření a školení, aby se jen tak nepoflakovali a nic nedělali. Všichni musíme pracovat tak tvrdě, jak můžeme, abychom jim poskytli místo v naší společnosti."

Bezdomovec (37) spal na Štědrý den ve stanici metra v Berlíně. Právě tam se migranti pokusili zapálit jeho oblečení. Kolemjdoucí mu však přispěchal na pomoc a pomohl uhasit plameny. Muž tak z incidentu vyvázl bez větší úhony.

Podle Özoguzové se jednalo o závažný trestný čin, který nelze nijak omlouvat, přesto trvá na tom, že je migrantům třeba pomoci. „Takovým zločinům nebude možné předcházet, pokud se rozhodneme přestat pomáhat uprchlíkům stát na vlastních nohou,“ varuje.

Andre Schulz, předseda Spolkového kriminálního úřadu (BDK) dodal, že jedním z hlavních faktorů zvyšujícího se počtu trestných činů spáchaných mladými uprchlíky je nuda. „Mnoho mladých uprchlíků doufá v lepší život a v zapojení se do naší společnosti...ale tyto šance neexistují, nebo jsou příliš omezené. Mladí muži se nudí a nevidí pro sebe budoucnost,“ tvrdí.

Případem se zabýval také německý list Bild, který vyzpovídal odborníky a zjišťoval, jaké tresty by migranti mohli dostat. Jeden z nich naznačil, že by mohli být deportováni zpět do Sýrie a Libye. „Po případném odsouzení pachatelů by jejich deportace mohla být možná. V tomto případě to ale bude obtížné, protože všichni do Německa přišli z válečné zóny,“ vysvětluje znalec trestního práva Holger Wirthwein.

Možné proto podle něj je, že by si mohli svůj trest odsedět v Německu. Vyhostit je bude zřejmě možné až ve chvíli, kdy se situace v jejich zemích uklidní – což může ještě trvat. Výše jejich trestu bude také určena s ohledem na to, že část pachatelů je nezletilá. „Hlavnímu podezřelému je 21 let, další má o tři roky méně. Věk u dalších pěti se však pohybuje jen mezi patnácti až sedmnácti lety. Nejstaršímu z nich hrozí až doživotí. Ostatní mohou strávit ve vězení maximálně deset let, od soudu si ale také mohou odnést mnohem mírnější tresty,“ uvádí píše Bild.

Témata:  Německo uprchlíci krimi

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy