reklama

Pastor farnosti sv. Jáchyma a Anny ve městě Potenza, otec Franco Corbo, musel čelit tváří v tvář rozzlobenému davu demonstrantů, který se ve středu shromáždil před jeho kostelem na protest proti jeho provokativnímu kroku. S odkazem na italská média to píše server Breitbart.

Don Franco, jak jej věřící oslovují, řekl, že zvláštní betlémský výjev byl vytvořen „ve jménu dialogu mezi náboženstvími". Tuto zprávu si ale podle něj věřící „nesprávně vyložili“. Na otázku, zda svůj betlém nepovažuje za svatokrádež, 75letý kněz odpověděl, že ne. Spíše podle něj jde o symbol, že „náboženství může a mělo by být nástrojem dialogu."

„Islám je synonymem pro mír a bratrství," uvedl kněz a dodal, že islámský terorismus je „anomálie, která nemá nic společného s náboženstvím." Kromě Marie, která na sobě má burku, kněz zobrazil svatého Josefa jako severoafrického muslima a řadu tradičních pastevců oblékl do muslimského oděvu.

Svatá rodina oděna v islámském oblečení je „výzva k otevřené mysli", stejně jako „poselství míru," vysvětluje Don Franco. Těm, kteří zpochybňují jeho rozhodnutí, kněz vzkázal, že jejich námitky pocházejí z „omezenosti a formy fundamentalismu."

Zatímco italská média popsala kněze jako „dobrého a progresivního pastora se srdcem na správném místě", celá řada osobností veřejného života se domnívá, že kněz zašel příliš daleko. V příspěvku na Facebooku například vůdce pravicové Ligy severu Matteo Salvini jednání duchovního označil za „šílené“.

„To poslední, co jsme potřebovali, je muslimský betlém“ tohoto faráře,“ napsal Salvini s tím, že „IS je v podstatě naše vina, Izraelci jsou oškliví a zlí, a pokud se vám nelíbí Matka Boží v burce je to vaše vina, protože jste uzavření a fanatičtí. "

Po středečních protestech podle médií farář ustoupil a kontroverzní betlémskou scénu upravil, kontroverzní postavičky nahradil těmi tradičními.