Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se skutečně odehrálo v Istanbulu? Experti ukazují na možné útočníky

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Washington - Americká soukromá konzultační zpravodajská agentura Stratfor se ve své aktuální analýze zabývá novovoční střelbou v nočním klubu v Istanbulu. Turecké úřady na atentát uvalily informační embargo a povolily domácím médiím zveřejňovat jen oficiální vyjádření vládních představitelů, informací je proto jen málo. Jisté je, že se k útoku zatím nikdo nepřihlásil, Stratfor ale na základě dostupných fakt ukazuje prstem na jednoho viníka.

Analýza připomíná známé informace – dva ozbrojenci prevlečení za Santy Klause vtrhli do istanbulského nočního klubu Reina a zranili nejméně 39 osob a 69 dalších zranili. „Útok je určitě inspirovaný nebo řízený Islámským státem, jednou ze tří složek terorismu, které v současné době ohrožují Turecko.. Reina je oblíbeným místem v úžině Bospor a v době útoku bylo uvnitř asi 700 lidí,“ připomíná Stratfor.

Autoři analýzy také připomínají, že Istanbul byl ve stavu vysoké pohotovosti a že na Silvestra bylo v ulicích města údajně nasazeno 17 tisíc policistů. „Ani zvýšená bezpečnostní opatření zjevně neodradila militanty. Turecko bylo terčem různých militantních útoků ze strany kurdských separatistů, džihádistických skupin a marxistické Revoluční lidové osvobozenecké strany fronty (DHKP-C),“ uvádí Stratfor.

Kurdské útoky páchají většinou Kurdská strana pracujících (PKK) a Kurdští svobodní jestřábi (Freedom Hawks, TAK) a vycházejí z dlouhotrvajícího napětí, které bylo způsobeno vojenskou kampaní Turecka proti PKK. „Islámský stát se zaměřil na Turecko kvůli jeho invazi do Sýrie, kterou Turecko zahájilo částečně kvůli hrozbě islámského státu,“ shrnuje dění analýza.

„Vzhledem k tomu, že tento útok byl zaměřen na civilisty slavící Nový rok, je pravděpodobné, že incident mají na svědomí džihádisté, nebo byl alespoň inspirovan Islámským státwm. Ani TAK ani DHKP-C totiž nemaji zájem útočit na civilisty tímto způsobem,“ dodává Stratfor.

Témata:  Turecko Islámský stát teroristický útok v Reina Night Club v Turecku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy